Nu exista femeie care sa nu intre in panica in momentul in care, la ecografie, se vad anumite discrepante in cresterea fatului. Mamicile isi fac mii de griji si se intreaba cu ce au gresit pentru a provoca asa ceva. Totusi, nu trebuie sa disperi daca ti se intampla si tie. Este bine sa-ti intrebi prietenii sau rudele daca au trecut printr-o astfel de situatie si vei vedea ca totul poate fi in regula.
Vestea ca esti insarcinata atrage dupa sine si infinite preocupari legate de lucrurile pe care ar trebui sa le faci si acelea pe care sa le eviti in timpul sarcinii, pentru a nu afecta dezvoltarea bebelusului. Dintre toate aspectele care te sperie si te ingrijoreaza, iata cinci pentru care nu ar trebui, de fapt, sa-ti faci vreo problema.
1. Vopsirea parului
Atat secialistii europeni, cat si cei americani spun ca vopsirea parului in timpul sarcinii, la fel ca permanentul si alte tratamente similare pentru par, nu reprezinta un risc pentru bebelus. Prin urmare, nu trebuie sa astepti 9 luni ca sa-ti schimbi look-ul si sa-ti refaci coafura. E indicat doar sa urmezi aceleasi reguli de siguranta dintotdeauna daca iti vopsesti singura parul acasa sau iti faci permanent: ventilarea adecvata, purtarea manusilor, limitarea expunerii la substantele chimice. Totusi, ar trebui sa lasi vopsitul pana dupa primul trimestru de sarcinii, pentru ca in aceasta perioada bebelusul este extrem de vulnerabil, sau sa te rezumi la vopsirea partiala (adica la mese si suvite).
2. Cordonul ombilical in jurul gatului
Multe femei se tem ca, la nastere, bebelusii lor vor avea cordonul ombilical infasurat in jurul gatului si se vor sufoca. Este un scenariu terifiant pentru orice mamica si probabil ca si tu ai stat treaza noptile gandindu-te la aceasta posibilitate. E momentul totusi sa te linistesti, pentru ca medicii spun ca acest lucru se intampla in 30% dintre cazuri, ceea ce inseamna ca, fiind o incidenta destul de frecventa, nu prezinta probleme. Cu alte cuvinte, este rareori o problema grava. Nu numai ca asemenea situatii sunt obisnuite, dar ele se rezolva de la sine inainte de nastere. Chiar daca acel cordon ombilical este infasurat in jurul gatului bebelusului la nastere, medicii sunt experti in a-l inlatura. Asa ca nu te ingrijora degeaba!
3. Alimentatia nepotrivita
Unele femei se ingrijoreaza cu privire la ceea ce mananca in timpul sarcinii. Cu totii stim ca produsele din carne pot contine bacteria Listeria, ce poate cauza o infectie grava fatului aflat in dezvoltare. Conform specialistilor, in timpul sarcinii creste intr-adevar riscul unei infectii cu Listeria, dar boala are o rata de aparitie de 1 la 300.000 de cazuri (de trei ori mai mica decat riscul de a fi lovit de un fulger!). Prin urmare, medicii recomanda sa urmezi aceleasi precautii in ce priveste alimentatia ca in orice alta perioada din viata ta. Iata cateva sfaturi pe care sa le iei in seama:
– Nu bea lapte nepasteurizat.
– Nu manca branzeturi moi, precum feta, queso blanco, queso fresco, brie, camembert, cu mucegai albastru sau panela (queso panela), decat daca sunt facute cu lapte pasteurizat.
– Fierbe crenvurstii (si gateste alte produse din carne) la o temperatura de 75 de grade Celsius, sau pana dau in clocot, chiar inainte de a ii servi.
– Nu da lichidul de la crenvursti sau de la alte produse din carne pe alte alimente, ustensile si suprafete pe care pregatesti mancarea.
– Spala-te pe maini dupa ce ai atins un hot-dog sau alte produse din carne.
– Spala bine cutitele si suprafetele pe care tai carnea cruda.
– Nu manca peste si fructe de mare afumate si refrigerate, decat daca sunt ambalate in caserole sau in conserve.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie