Exista o serie de situatii in care nasterea prin cezariana este obligatorie din motive medicale, fiind indicata atat pentru sanatatea mamei, cat si a bebelusului. Care sunt acestea, din ce motive se impune si ce complicatii pot aparea pentru fiecare in parte vei afla in continuare.
Situatii in care nasterea prin cezariana este obligatorie
Nasterea cezariana este acea nastere care survine printr-o incizie in peretele abdominal si in uter si nu prin vagin. Din cauza ratei in continua crestere a acestui tip de nastere, se impune explicarea in detaliu a motivelor de natura medicala care o indica. Unele dintre ele apar in situatii critice, unele sunt folosite pentru a preveni situatiile critice, iar altele sunt elective.
Aceste situatii pot fi impartite in doua categorii: prima include complicatii legate de sarcina – ai suferit o cezariana in sarcina anterioara si alte interventii asupra uterului, exista probleme cu placenta (problemele placentare pot cauza sangerare periculoasa in timpul nasterii vaginale), o infectie (HIV sau herpes genital), sarcina multipla (gemeni, tripleti etc.), o afectiune cronica care necesita tratament (diabet, hipertensiune), iar a doua include complicatii in timpul travaliului si al sarcinii – bebelusul este prea mare sa treaca efectiv prin vagin, bebelusul se afla in prezentatie pelviana (fundul sau picioarele sunt primele) sau transversa (umerii sunt pozitionati primii), travaliul decurge prea lent sau se opreste, cordonul ombilical al bebelusului cade in vagin unde poate fi presat sau turtit in timpul nasterii vaginale (prolaps de cordon ombilical), daca bebelusul intampina probleme in travaliu (ritm cardiac redus – stres fetal), daca bebelusul are un anumit tip de defect la nastere.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole