6. Odihneste-ti picioarele
Nu mai trebuie sa iti spun cat de importanta e odihna pe perioada sarcinii. Dupa ce ti-ai terminat exercitiile sau ai revenit de la plimbare, intinde-ti picioarele si relaxeaza-te. Ajuta chiar sa stai cu ele ridicate, sprijinite pe o perna inalta sau chiar pe perete – acest truc reduce umflarea lor, alina durerea de spate, calmeaza crampele musculare si poate chiar diminua venele varicoase. (Toate aceste lucruri sunt cauzate, in principal, de surplusul de greutate.) Un alt lucru pe care trebuie sa il stii este ca, in timpul sarcinii, organismul tau produce un hormon numit relaxina, care are rolul de a slabi ligamentele pelvisului, pregatind corpul pentru nastere. Dezavantajul este ca are acelasi efect si asupra ligamentelor din articulatii, un alt motiv pentru care te dor picioarele si, deci, e bine sa ai grija de ele.
7. Fa exercitii de meditatie
Meditatia poate fi o cale grozava de a te reconecta cu tine insati si de a te pregati pentru schimbarile care urmeaza in viata ta: sarcina, nastere si apoi viata de mamica. In fiecare dimineata, inainte de a te ridica din pat, stai 5 sau 10 minute intinsa, in liniste, si concentreaza-te asupra respiratiei si a gandurilor tale. Incearca mai degraba sa le observi decat sa te lasi acaparata de ele si axeaza-te pe fericirea pe care o vei simti cand vei fi cu bebe in brate.
Nu rata nici: Cand esti gravida, unele tratamente de frumusete pot face rau fatului. Afla care sunt acestea!
8. Incearca gimnastica usoara si aerobicul
Ramai activa pe toata perioada celor 9 luni si fa mereu miscare, cum si cat poti. O idee ar fi sa iti cumperi un DVD cu gimnastica si aerobic pentru gravide. Pentru ca nu poti sta intinsa ca sa faci abdomene, indreapta-te mai degraba catre exercitiile pentru picioare. De asemenea, genuflexiunile sunt importante, pentru ca iti tonifica muschii pelvieni si te ajuta sa-ti pregatesti corpul pentru travaliu. Oricum ar fi, miscarea stimuleaza circulatia, combate greturile si somnolenta, faciliteaza vascularizarea la nivelul articulatiilor (foarte solicitate in aceasta perioada), combate constipatia si insomniile.
9. Ia o pauza de relaxare
Nu uita sa-ti acorzi din cand in cand o pauza. Pana la urma, nu trebuie sa faci totul intr-o singura zi. Chiar meriti putin timp si pentru tine, in care sa te relaxezi cand simti nevoia si sa uiti de stres. Asa vei fi mai productiva si vei reusi sa-ti pastrezi optimismul. In orice caz, marele avantaj al sarcinii este ca gravidutelor le este permis aproape orice, asa ca de ce sa nu profiti de asta?
Gaseste-ti o pozitie comoda in care sa stai pe scaunul de la birou, in masina si chiar in pat. Foloseste perne pentru sprijin, imbraca-te in haine lejere si nu purta tocuri. De asemenea, nu te judeca prea aspru daca incepi sa te simti coplesita: treci prin schimbari majore si te pregatesti pentru o experienta noua, prin care nu ai mai trecut pana acum. Asa ca foloseste toate instrumentele pe care le ai la indemana ca sa-ti gasesti calmul si sa te poti bucura de aceasta perioada din viata ta.
10. Nu mai sta pe Google
Internetul e plin de lucruri infricosatoare despre sarcina si nastere. Nu ai nevoie sa citesti chiar tot ce gasesti acolo. Ignora informatiile care nu iti sunt de folos si cauta cateva carti de specialitate si cateva site-uri de incredere pe care sa le consulti. Sau, mai bine, intreaba-ti medicul si cere-i sfatul ori de cate ori te framanta ceva. Nu iti face griji inutil: 98% dintre sarcini – mai ales daca sunt monitorizate de specialist si daca prima ecografie confirma ca totul e bine – evolueaza perfect, fara niciun fel de surprize. Ai incredere in tine si in corpul tau: ceea ce ti se intampla este special si miraculos!
Autor: Alexandra NEDELCU
Imagine de lisa runnels de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2