Putem spera ca, intr-o zi, celulele stem vor fi capabile sa vindece boli care, astazi, nu dau pacientilor nicio sansa de supravietuire?
Haideti sa visam la ziua in care vom spune: ‘’ma pot vindeca de aceasta boala pentru ca am recoltat celule stem la nastere’’!
Visam, speram si credem ca tot ce am spus mai sus este adevarat si ca in viitor va fi o practica normala si naturala. Datorita cercetarilor in domeniu si evolutiei medicinei, celulele stem vor putea vindeca din ce in ce mai multe boli si vor putea salva mai multe vieti.
La aceasta ora celulele stem sunt folosite in practica medicala in trei tipuri de tratamente: terapii standard (celulele stem sunt folosite in intreaga lume in tratarea a peste 80 de boli de sange: leucemii, limfoame Hodgkin si non-Hodgkin, anomalii ale celulelor rosii – beta thalassemia majora), terapii in studii clinice (boli pentru care transplantul celulelor stem s-a dovedit benefic dar inca nu a fost adoptat ca terapie standard: pentru boli autoimune cum ar fi diabetul de tip 1, lupusul, boli ale sistemului nervos central sau tumori canceroase) si terapii experimentale (in boli pentru care celulele stem sunt folosite ca terapie experimentala fara a avea inca un rezultat bine definit ca de exemplu in poliartrita juvenila, Parkinson, Alzheimer, leziuni ale maduvei spinarii sau in regenerarea celulelor hepatice).
Despre un studiu realizat in cazul unei boli care, in general dupa 3-5 ani de la diagnosticare, duce la deces si terapia acesteia cu celule stem puteti afla mai multe pe StemSure.ro.
Monica Novac
Dr. Monica Novac
Director Medical
Stem SURE – Banca daneza de celule stem
Photo credit: BWJones / Foter.com / CC BY-NC-ND