Sunt suficiente celulele stem recoltate la nastere? Afla ce au descoperit cercetatorii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sunt suficiente celulele stem recoltate la nastere? Afla ce au descoperit cercetatorii

Sfatulparintilor » Sarcină » Celule stem » Sunt suficiente celulele stem recoltate la nastere? Afla ce au descoperit cercetatorii
sfatulparintilor.ro - celule stem - stockfreeimages.com
Credit foto: © Faslooff | Stock Free Images

In fiecare zi cercetatorii fac pasi spre ceea ce va fi in viitor una dintre cele mai mari realizari ale medicinei si anume multiplicarea celulelor stem astfel incat sa se elimine integral retinerile legate de greutatea pacientului in relatie cu numarul de celule stem stocate la nastere.

 

 

In aceasta directie compania israeliana de biotehnologii Gamida Cell a anuntat la inceputul lunii februarie o evolutie importanta in directia multiplicarii celulelor stem si anume incheierea cu succes a studiului de faza II/III pentru produsul sau reprezentativ StemEx. StemEx este un produs obtinut prin multiplicarea in laborator a celulelor stem hematopietice, care apoi sunt transplantate pacientilor suferinzi de boli maligne de sange (leucemii, limfoame, etc).

Dar savedem la ce se refera acest studiu si care au fost rezultatele lui.

 

 

Studiul de faza II/III incheiat de Gamida Cell a analizat eficienta transplantului de celule stem multiplicate prin analizarea unuia dintre cei mai importanti markeri: mortalitatea post-transplant in primele 100 de zile dupa interventie. Comparatia a fost facuta intre doua loturi de pacienti tratati diferit. Primului lot de pacienti i s-a administrat tratamentul standard, adica transplantarea a 2 unitati de sange ombilical in perioada 2006 – 2010, in timp ce al doilea lot de 101 pacienti a fost tratat prin transplant de celule stem multiplicate StemEx. Studiul a aratat o mortalitate post-transplant de doar 15,8% in grupul pacientilor tratati cu StemEx (celule stem multiplicate in laborator), fata de o mortalitate de 24,5% in grupul pacientilor tratati in modalitatea clasica.

 

 

Cei 101 pacienti care au participat la studiu sufereau de boli maligne hematologice (leucemii, limfoame) si aveau indicatii de transplant cu celule stem, insa nu au reusit sa identifice o proba de celule stem compatibila nici chiar printre membrii familiei. Acestia au acceptat participarea la studiu dand astfel o sansa in plus  altor sute de oameni care s-ar putea afla in aceeasi situatie si anume in imposibilitatea de a gasi o proba de celule stem compatibila pentru transplant.

 

“StemEx (produsul obtinut prin multiplicarea celulelor stem in laborator) reprezinta o sursa alternativa de celule stem pentru transplantul pacientilor care nu pot gasi un donator compatibil’’, afirma Dr. Yael Margolin, Presedinte si CEO al Companiei Gamida Cell.

 

 

Produsul StemEx este o grefa de celule stem multiplicate in laborator avand ca sursa o singura unitate de sange ombilical recoltat la nasterea bebelusului si stocat intr-o banca de celule stem. In cazul unui pacient, o data celule stem multiplicate in laborator, acestea sunt transplantate intravenos, impreuna cu restul de celule stem ramase nemultiplicate din respectiva unitate de sange ombilical. Sangele ombilical este o sursa avantajoasa de celule stem, in principal datorita faptului ca este mai usor acceptata de catre organismul pacientului – nu necesita conditii atat de stricte de compatibilitate ca o proba de maduva sau de sange periferic.

StemEx a facut  un pas important spre rezolvarea unei ingrijorari pe care o au multi dintre parintii care fac recoltare de celule stem la nasterea belelusului lor: ‘’si daca proba de celule stem nu este suficienta pentru transplant?’’.

 

 

Produsul StemEx rezolva aceasta problema prin intermediul unei tehnologii ce permite multiplicarea celulelor stem din proba recoltata la nastere, astfel incat numarul final de celule stem transplantabile sa devina suficient de mare.

Cu ajutorul celor 25 de centre de transplant din lume care au participat la acest studiu s-a facut un pas imens spre ceea ce cu ceva vreme in urma, parea de neatins.

 

Dr. Monica Novac

Scientifical Medical Adviser, Stem SURE

www.stemsure.ro

 

© Faslooff | Stock Free Images

Data articol: 12/03/2013