Cercetatorii sunt cu un pas mai aproape de a inlocui dintii lipsa cu implanturi crescute din celule stem. O echipa de cercetatori de la Institutul Dentar King’s College din Londra condusa de Prof. Paul Sharp a reusit sa implanteze in rinichiul unui soarece o combinatie de celule care s-a dezvoltat.
La o examinare atenta s-a observat ca structura obtinuta contine dentina (materialul component de baza al dintilor) dar si smalt (acel material dur de la suprafata dintelui, ce asigura protectia). Smaltul are in compozitia sa substante minerale, apa si substante organice, lucru ce subliniaza cu atat mai bine efortul oamenilor de stiinta de la King’s College.
In bioingineria dintelui au fost utilizate 2 tipuri de celule: celule epiteliale recoltate de la suprafata mucoasei gingiei, si celule stem mezenchimale recoltate din embrionul de soarece. Celulele stem mezenchimale se pot diferentia intr-o multitudine de tipuri de tesut, inclusiv tesut osos, cartilaginos sau gras.
In viitor exista speranta ca munca acestor oameni sa duca la inlocuirea protezelor dentare cu dinti reali. Tehnica presupune cultivarea celulelor recoltate din gingia umana si combinarea acestora cu celule stem ale dintilor recoltate din embrionul de soarece.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate in ultimul numar al Jurnalului Medical Dental Research.
Cercetarile anterioare aratasera ca dintii embrionari sunt capabili sa se dezvolte normal atunci cand sunt implantati in gura unui adult.
Citeste mai multe despre utilizarea celulelor stem pe StemSure.ro.
Dr. Monica Novac
Director Medical
Stem SURE – Banca daneza de celule stem
www.stemsure.ro
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie