Cord Blood Center Ungaria, parte a Grupului International Cord Blood Center, a eliberat în premieră o grefă de celule stem în vederea utilizării ei pentru o fetiță care suferă de paralizie cerebrală. Lena (2 ani) a beneficiat de tratament la Duke University Hopital (SUA), în decembrie 2013.
Toate cheltuielile privind transportul Lenei și a familiei acesteia, precum și accesul la tratament au fost suportate de către Grupul International Cord Blood Center. Tratamentul cu celule stem a fost administrat de către Dr. Joanne Kurtzberg, expert de talie mondială în terapiile cu celule stem.
Lena este cel de-al 3-lea copil Cord Blood Center care, pe parcursul unui singur an (2013), a beneficiat de această terapie experimentală cu celule stem, primii copii tratați fiind Alex (3 ani, România) și Nelly (5 ani, Slovacia).
Lena și sora ei geamănă s-au născut în anul 2011. Din cauza unor complicații apărute la naștere, medicii au decis în favoarea operației cezariene. În ciuda acestor complicații, fetițele s-au dezvoltat normal însă, pe când gemenele aveau 4 luni, părinții Lenei au observat că aceasta nu își putea mișca mâna și piciorul stâng. Medicii care au consultat-o au dat părinților un diagnostic dur: Lena suferea de paralizie cerebrală. Aceasta, spun ei, a apărut ca urmare a hipoxiei (lipsa alimentării cu oxigen a creierului) în timpul nașterii sau în perioada intrauterină.
Mama fetițelor a aflat despre utilizarea celulelor stem în paralizia cerebrală prin intermediul informărilor periodice transmise de către Cord Blood Center tuturor clienților săi. După stabilirea faptului că transplantul nu prezenta niciun risc, familia a decis să apeleze la această procedură.
Analizele făcute micuței Lena de către experții de la clinica din SUA, cât și testele realizate pe grefa procesată și stocată de către specialiștii de la Cord Blood Center, au stabilit faptul că infuzia cu celule stem putea fi administrată. Astfel, Lena a beneficiat, în decembrie 2013, de transplant la Duke University Hospital. Tratamentul a decurs foarte bine și fără complicații, astfel încât, la câteva ore după administrare, Lena a părăsit spitalul și în scurt timp s-a întors acasă la Budapesta pentru a fi alături de familia ei de sărbători.
”Odată infuzate în corp, celulele stem ajută la refacerea zonelor afectate, în cazul Lenei, a unor zone din creier. Bazându-ne pe experiența anterioară, putem spune că primele rezultate ar trebui să apară în 3-6 luni” – a explicat Dr. Joanne Kurzberg.
Rezultate
Contactați de curând, părinții Lenei au afirmat că fetița a început să își folosească mâna stângă (afectată de paralizie), lucru pe care nu îl făcea înainte de administrarea tratamentului.
Și în cazul fetiței din Slovacia, Nelly, părinții au constatat o îmbunătățire a mersului, a limbajului
și a deprinderilor motrice fine.
Starea lui Alex, băiețelul din România care a beneficiat de transplant la începutul anului 2013, s-a ameliorat, fiind înregistrate îmbunătățiri la nivel cognitiv, fiind mult mai prezent și sensibil la stimuli.
Datorită deciziei părinților Lenei de a recolta celule stem la naștere, dar și a proiectului de sprijinire a familiilor Cord Blood Center existent la nivelul întregului grup, fetiței i s-a oferit șansa de a beneficia de această oportunitate: „Nu mi-am putut imagina că vom avea nevoie să folosim aceste celule stem atât de curând. Fiecare părinte dorește să își vadă copilul crescând, iar când acesta este bolnav, încearcă să facă totul pentru a-l ajuta. Suntem fericiți că am optat pentru recoltarea de celule stem la naștere, este o decizie pe care o iei o dată în viață“ afirmă mama fetiței.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?