O fetita de 5 ani din Slovacia cu paralizie cerebrala – parte din studiul tratamentului cu celule stem - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

O fetita de 5 ani din Slovacia cu paralizie cerebrala – parte din studiul tratamentului cu celule stem

Sfatulparintilor » Sarcină » Celule stem » O fetita de 5 ani din Slovacia cu paralizie cerebrala – parte din studiul tratamentului cu celule stem

O fetita de 5 ani din Slovacia cu paralizie cerebrala este parte din studiul tratamentului cu celule stem. Astfel, Nelly Vadovičová se alatura celorlalti 3 copii (Andrej, Lucia, Alex) spriiniti de grupul international Cord Blood Center pentru a beneficia de tratament cu celule stem recoltate la nastere.

 

Dupa o sarcina fara probleme pentru mama lui Nelly, au survenit cateva complicatii neasteptate in timpul travaliului. Doctorii au dat vestea cumplita abia dupa 1 an de la nasterea micutei: paralizie cerebrala infantila.

 

“Paralizia cerebrala este cauzata de leziuni ale sistemului nervos care se produc inainte de nastere, in timpul nasterii sau imediat dupa nastere. Cea mai comuna cauza este lipsa oxigenului – se numeste encefalopatie hipoxic-ischemica. Leziunea cerebrala se manifesta cu precadere la nivel motor, sub forma de paralizie, iar alte consecinte includ modificari in dezvoltarea psihomotorie”, explica Dr. Tudor Panu, General Manager, Cord Blood Center Medical.

 

Experti de renume mondial au sperante mari in ceea ce priveste terapia celulara bazata pe regenerarea tesuturilor lezate. Banca de celule stem Cord Blood Center a inceput cooperarea cu Duke University Hospital din SUA, una dintre cele 10 clinici de top din SUA specializate in tratarea paraliziei  cerebrale.

 

Nelly a primit celule stem din sangele propriu prin administrare intravenoasa, intr-o maniera similara unei transfuzii sangvine. Celulele ar trebui sa gaseasca zonele afectate din creier si sa regenereze tesuturile distruse.

 

„Faptul ca un centru de transplant atat de renumit precum Duke University Hospital a acceptat o unitate de sange din cordonul ombilical din banca noastra confirma calitatea grefelor procesate de expertii laboratoarelor Cord Blood Center,“ adauga Dr. Tudor Panu.

 

In mod similar, si Alex – pacientul roman de 3 ani – a fost sprijinit anul acesta de Cord Blood Center pentru a beneficia de tratament cu propriile celule stem stocate in banca din Romania. In momentul transplantului, Prof. Dr. Joanne Kurzberg, de la Duke Medical Center estima ca primele rezultate vor putea fi vizibile abia dupa 6 luni. Alex continua tratamentul si terapiile de recuperare, iar parintii afirma ca in ultimele 4 luni s-au observat unele imbunatatiri la nivel cognitiv, micutul incercand sa focalizeze spre directia de unde i se vorbeste. Acest lucru urmeaza sa fie confirmat de catre specialistii care il monitorizeaza pe micutul Alex.

 

In prezent, se studiaza utilizarea celulelor stem din sangele din cordonul ombilical si in alte diagnostice, cum ar fi pierderea auzului dupa nastere la copii, diabetul de tip 1, poliartrita reumatoida, autismul etc.

 

Dorim nu doar sa stocam sangele din cordonul ombilical, ci si sa ne implicam in utilizarea acestuia in tratament. Viziunea noastra este sa extindem cat se poate de mult utilizarea celulelor stem din sangele din cordonul ombilical pentru tratarea pacientilor, in conformitate cu tendintele medicinii globale,“ adauga Dr. Tudor Panu.

“Am fost cu adevarat socati cand am aflat diagnosticul de paralizie cerebrala. Din pacate, omul nu isi alege boala. Ne-am bucurat ca am avut oportunitatea de a-i oferi fiicei noastre acest tratament unic,“ a declarat mama lui Nelly, Mariana Vadovičová. Sotul ei a adaugat: Avem mari sperante in ceea ce priveste vindecarea lui Nelly si avem incredere ca, datorita celulelor stem, Nelly a noastra va reusi sa tina pasul cu prietenii ei sanatosi. Este foarte hotarata, iar acest lucru ne motiveaza si pe noi.“

Data articol: 12/07/2013