Noi sperante pentru diabetici. Cum ii pot ajuta celulele stem - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Noi sperante pentru diabetici. Cum ii pot ajuta celulele stem

Sfatulparintilor » Sarcină » Celule stem » Noi sperante pentru diabetici. Cum ii pot ajuta celulele stem
celule stem - stemsure.ro

Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga au facut noi pasi in directia elucidarii modului in care celulele stem embrionare se transforma in celule adulte specializate, ca de exemplu celule pancreatice sau hepatice. Rezultatele acestor cercetari au fost publicate la inceputul acestei luni in jurnalul stiintific eLife.

 

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

Aceasta foarte recenta lucrare stiintifica vine ca rezultat al cercetarilor intreprinse la DanStem (Danish Stem Cell Center) de la Universitatea din Copenhaga. Danezii au reusit sa identifice modul in care celulele stem creeaza “poteci” sau “cai” de-a lungul procesului de specializare. Este un pas important in directia stabilirii unor terapii celulare bazate pe celule stem pentru boli precum diabetul sau bolile de ficat.

 

“Noua perspectiva pe care o aducem in ceea ce priveste impactul mediului fizic asupra dezvoltarii si diferentierii celulare este foarte valorors”, spune Prof. Joshua Brickman de la DanStem. “Putem astfel sa cream in laborator mediul fizic optim pentru diferentierea celulelor stem in celule specializate, adulte.”

 

In calatoria lor catre diferentiere, celulele stem se misca in mod constant, iar atunci cand se misca, organizeaza si costruiesc un mediu fizic foarte asemanator unui mic orasel. Cercetarea danezilor publicata in eLife arata cum celulele stem embrionare primesc semnale de la alte celule, semnale care le invata cum sa construiasca drumurile necesare, conducand celulele stem catre primele stadii de celule pancreatice sau hepatice.

Pentru mai multe descoperiri ale danezilor de la DanStem, intra pe StemSure.ro.

 

Dr. Monica Novac

Director Medical

Cuvinte cheie: , ,
Data articol: 28/01/2014