Genunchi nou din celule stem? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Genunchi nou din celule stem?

Sfatulparintilor » Sarcină » Celule stem » Genunchi nou din celule stem?

Cartilajul articular al genunchiului este o structura a corpului specializata in absorbtia socului, diminuand impactul mersului, alergatului sau ridicarii, asa incat oasele nu se freaca unele de altele si nu se dezintegreaza.

 

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

Doar in Marea Britanie este estimat faptul ca peste 8 milioane de persoane sufera de osteo-artrita. Odata cu varsta, articulatiile mari (soldul, genunchiul si pumnul) se uzeaza. Cartilajul se erodeaza, ducand la o articulatie tumefiata si dureroasa.

 

Din pacate, nu exista un tratament care sa vindece aceasta afectiune. Singurul lucru pe care pacientii il pot face este sa recurga la antiinflamatoare care sa le usureze durerea.

 

In ultimii ani, cercetatorii au incercat sa gaseasca metode de a regenera cartilajul chiar in interiorul genunchiului, fara a mai fi nevoie de o protezare externa.

 

Un mic implant de coral ar putea ajuta in repararea articulatiei genunchiului mutilata de osteo-artrita. Implantul stimuleaza cresterea unui nou cartilaj din celule stem (celulele stem sunt celule imature ale corpului, care se pot transforma in orice tip de tesut).

 

In intreaga lume exista echipe de cercetare ce anunta succesul grefelor osoase din coral, iar acum investigheaza utilizarea acestuia in inlocuirea cartilajului.

 

Pentru mai multe detalii despre aceasta noua procedura medicala, intrati pe StemSure.ro.

 

Dr. Monica Novac

Director Medical

Stem SURE – Banca daneza de celule stem

www.stemsure.ro

 

 

 

Photo credit: CIMMYT / Foter.com / CC BY-NC-SA

Data articol: 19/01/2014