La 25 de ani dupa primul transplant de celule din sangele din cordonul ombilical realizat cu succes in Paris unui copil cu o forma grava de anemie ereditara, o alta premiera a fost prezentata publicului: doi copii au fost tratati cu ajutorul celulelor stem in conformitate cu cele mai noi proceduri in medicina moderna.
In pofida scepticismului manifestat initial atat de oamenii de stiinta cat si de specialistii clinici din domeniu, sangele din cordonul ombilical a devenit o sursa valoroasa de celule stem hematopoietice. In plus, studiile de cercetare din ultimii ani au oferit argumente pentru noi utilizari clinice in domeniul in continua dezvoltare al medicinii regenerative bazata pe celulele stem.
Primul caz de utilizare cu succes a sangelui din cordonul ombilical ca terapie cu celule stem a fost aplicat unui copil cu paralizie cerebrala ca urmare a unei afectiuni cerebrale grave in urma unui stop cardiac. L.B. era un baietel de 2,5 ani, cu o dezvoltare fizica, mentala si cognitiva normala si adecvata varstei. Cursul normal de dezvoltare a fost insa intrerupt subit. La 2 zile dupa internarea in spital cu simptome digestive si cardiace, a suferit un stop cardiac, care a necesitat peste 25 de minute de efort pentru resuscitarea stabila a functiei cardiace. In pofida asistentei medicale intensive, specializata si prompta, la cinci zile dupa resuscitare, examenul neurologic a evidentiat o suferinta cerebrala generalizata, baietelul fiind intr-o stare vegetativa. Au existat si alte simptome: tulburare profunda de somn, agitatie severa, cu plans sau scancet continuu, absenta auzului si comunicarii, inclusiv contact vizual sau urmarirea ochilor, toate acestea exprimand afectiuni cerebrale grave.
Conform prof. Jensen “in acest caz, prognosticul neurologic a pacientului era rezervat, cu sanse minime de recuperare“. “In aceasta situatie disperata, parintii au cautat alternative si au consultat literatura ca argument suprem. “Pe baza rezultatelor de cercetare anterioare incurajatoare, a disponibilitatii sangelui din cordonul ombilical al copilului, parintii i-au solicitat prof. Jensen sa realizeze infuzia in ianuarie 2009, la noua saptamani dupa stopul cardiac.
Dupa tratamentul cu celule din sange din cordonul ombilical, au avut loc schimbari remarcabile in dezvoltarea psihomotorie, inca din prima saptamana cand pacientul a incetat plansul si scancetul continuu si a inceput sa raspunda la stimulii acustici. Doctorii au evaluat progresul in ceea ce priveste recuperarea la 2, 5, 12, 24, 30 si 40 de luni dupa afectiunea cerebrala suferita. La 40 de luni, isi imbunatateste in continuare competenta lingvistica, mersul in picioare sau de-a busilea si ridicarea in pozitie verticala, poate sta jos, saus e poate alimenta singur.
Este comunicata o “regenerare functionala neurologica remarcabila dupa un transplant autolog de celule din cordonul ombilical, ceea ce este dificil de explicat doar prin reabilitare activa intensa1”
In afara de acest caz, alti 2 copii au beneficiat de transfuzii cu sange din propriul cordon ombilical realizate de prof. Arne Jensen, in cadrul Universitatii Ruhr Bochum Germania si peste 350 de copii cu afectiuni neurologice dobandite, in cadrul Duke University Hospital SUA, in multe dintre aceste cazuri fiind raportata o imbunatatire a vorbirii, mobilitatii si miscarii. Daca studiul clinic aflat in desfasurare in prezent in cadrul Duke University Hospital confirma faptul ca “sangele din cordonul ombilical este benefic”, aceasta ar putea intr-adevar schimba vietile acestor copii, “si va avea un impact urias asupra practicilor de colectare si pastrare in banca a sangelui din cordonul ombilical la nastere4” conform Prof. Dr. Joanne Kurtzberg.
Tudor Panu, General Manager Cord Blood Center Medical Romania: “In cadrul grupului international Cord Blood Center, ne mandrim foarte mult cu faptul ca suntem in pas cu tendintele globale si le putem oferi clientilor tratament in conformitate cu cele mai noi proceduri in medicina moderna. Acelasi tratament de care a beneficiat baietelul german in Bochum a fost oferit si altor doi copii al caror sange din cordonul ombilical a fost depozitat la banca noastra.”
In luna martie a acestui an, Alex, un baietel de 3 ani din Romania, a primit o infuzie de sange din propriul cordon ombilical in cadrul unui tratament experimental la Duke University Hospital din Statele Unite. Alex este primul copil roman tratat astfel. Doua luni mai tarziu, Nelly, o fetita de 5 ani, a beneficiat de acelasi tratament la aceeasi unitate medicala, fiind primul pacient copil din Slovacia.
La fel ca pacientul din Germania, Alex s-a nascut un copil sanatos si a fost diagnosticat cu paralizie cerebrala la varsta de 11 luni. In timp ce lua masa, s-a inecat cu mancare, iar lipsa oxigenului i-a provocat o afectiune cerebrala. Nelly suferea de simptome de paralizie cerebrala inca de la nastere, cel mai probabil din cauza unei afectiuni cerebrale suferita in timpul nasterii complicate. Ambii copii au primit o mare sansa si datorita faptului ca atat tratamentul, cat si cheltuielile suplimentare au fost sustinute de cele doua companii, membre ale grupului international Cord Blood Center.
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ