Cercetarile in domeniu aduc in prim plan posibilitati care, pana nu de mult, ieseau total din sfera normalului. Celulele stem, acesti ‘’Asi’’ ai medicinei, sunt cei care dau sanse din ce in ce mai mari tuturor celor in suferinta, pentru care, pana azi, nu se intrevedea solutie de vindecare, moartea fiind iminenta. Astazi, dupa 20 de ani de cercetari si transplanturi, diagnosticele pentru care se pot face transplanturi cu celule stem se impart in 3 categorii: terapii standard, terapii in studiu clinic si tratamente experimentale.
Despre terapiile standard am tot vorbit si stim ca cele mai multe dintre diagnosticele pentru care transplantul cu celule stem este terapie standard sunt boli ale sangelui, acoperind intreaga paleta a sistemului hematologic – de la afectiuni ale celulelor stem din maduva, pana la boli ale diferitelor tipuri de celule din circulatia sanguina.
Pentru bolile din cadrul terapiilor in studiu clinic, transplantul cu celule stem pare a fi benefic incetinind progresia bolii dar fara a avea deocamdata capacitatea de a o vindeca. Pentru o alta parte din aceste boli, celulele stem pot contribui la vindecare, insa sunt necesare cercetari viitoare pentru a determina pacientul candidat perfect, doza optima, metoda optima de administrare a celulelor stem etc.
In ceea ce priveste a treia categorie, pentru bolile din cadrul tratamentelor experimentale, transplantul cu celule stem la om nu a fost testat pentru a-i stabili eficienta. Aceste studii se desfasoara fie in laborator pe culturi celulare, fie pe animale care mimeaza boli umane.
Daca deja in laborator cu ajutorul celulelor stem cercetatorii ai creat o ureche, un nas sau piele, ramane inca o provocare realizare unui creier uman. Pentru a afla mai multe despre posibilitatea trecerii de la celule stem la un creier uman intrati pe StemSure.ro.
Dr. Monica Novac
Director Medical
Stem SURE – Banca daneza de celule stem
www.stemsure.ro
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?