Daca vrem sa aflam pe internet informatii despre primul transplant cu celule stem din sangele cordonului ombilical, numele lui Mathew Farow ne va aparea pe toate site-urile; mai mult decat atat, vom afla ca acesta este sanatos, si-a intemeiat o familie si are o viata normala.
El este primul om care a beneficiat de un transplant cu celule stem, aceasta intamplandu-se in urma cu 25 de ani. Daca a trecut mult sau putin de atunci nu suntem in masura sa judecam, ci doar sa apreciem ca suntem martorii acestei descoperiri care au schimbat si continua sa schimbe perspectiva medicinii.
In 1988, la varsta de 5 ani, Mathew Farrow a primit primul transplant din lume cu celule stem din sangele ombilical. Boala pentru care a fost tratat este Anemia Fanconi, o boala genetica letala rara de care Mathew a fost vindecat datorita transplantului de celule stem din cordonul ombilical.
Cu totii ne intrebam cum s-a intamplat acest lucru si raspunsul este unul simplu: procedura pe care a urmat-o a fost una tipica unui transplant clasic, initial facand o cura intensa de chimioterapie dupa care i-a fost transplantata proba de celule stem recoltata din sangele cordonului ombilical, de la sora lui nou- nascuta. Transplantul, facut in Franta de catre Dr. Eliane Gluckman cu celule stem recoltate la nastere din cordonul ombilical de la sora nou-nascuta in SUA de unde este originar Mathew, ce au fost procesate si stocate temporar tot in SUA, a pus bazale unei noi ere in medicina.
Mathew Farrow sustine ca la vremea respectiva atat parintii cat si medicii au fost constienti de faptul ca transplantul pe care urma sa-l primeasca era o premiera, dar au considerat ca aceasta metoda era singura pe care o mai puteau testa ca o sansa pentruvindecarea sa.
Desi transplantul cu celule stem ombilicale a aparut ca o alternativa pentru cei ce nu puteau fi beneficiarii unui transplant de maduva, acum sangele ombilical este folosit pentru majoritatea transplanturilor cu celule stem la copii din SUA (peste 50 % din cazuri) si pentru multe transplanturi la adulti. Conform NMDP (National Marrow Doner Program) in 2010 numarul transplanturilor cu celule stem recoltate la nastere la pacienti sub 18 ani depasise numarul transplanturilor de maduva. Sangele ombilical este o sursa de celule stemla indemana, usor de recoltat, fara riscuri pentru mama si copil.
Acum, la 30 de ani Mathew, primul beneficiar al unui altfel de transplant lucreaza pentru una din bancile de celule stem din SUA, ca avocat al pacientului si purtator de cuvant in numele celulelor stem. Apreciaza foarte mult munca pe care o face si spera ca povestea lui sa ajute si sa inspire si alti oameni care au nevoie de transplant cu celule stem pentru a se vindeca si care au doresc sa vada dovezi vii a faptului ca transplantul cu celule stem din sangele ombilical salveaza vieti.
Dr. Monica Novac
Director Medical
Stem SURE – Banca daneza de celule stem
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?