Ce trebuie facut inaintea transplantului cu celule stem - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce trebuie facut inaintea transplantului cu celule stem

Sfatulparintilor » Sarcină » Celule stem » Ce trebuie facut inaintea transplantului cu celule stem

Cati dintre noi stim, de fapt, care sunt pasii unui transplant cu celule stem?

Stiati ca inainte de transplantul propriu-zis cu celule stem, pacientul trece initial printr-un tratament de chimio si radioterapie care ii va distruge celulele bolnave si nu numai?

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

 

Chimio si radioterapia vor avea un efect negative asupra celulelor sanatoase din organism care, cel mai adesea, nu vor mai putea fi refacute decat daca se  va intervine ulterior cu un transplant cu celule stem.

 

Asadar, dupa tratamentul agresiv despre care vorbeam mai sus, urmeaza transplantul propriu-zis, sub forma unei perfuzii venoase. Prin aceasta procedura, celulele stem ajung in maduva osoasa, o repopuleaza si in aproximativ doua-patru saptamani apar celule noi, sanatoase, in circulatia periferica.

 

Totul pare relativ simplu pana aici, partea dificila fiind inainte de acest moment, atunci cand, daca nu ai propriile celule stem recoltate la nastere, incepi un sir lung de cautari a acestora in diverse banci publice sau in RegistreleNationale ale Donatorilor Voluntari de celule stem hematopoietice. Sansele gasirii unui donator neinrudit compatibil sunt de 1 la 200.000 de persoane, iar procesul in sine dureaza adesea intre unul si doi ani.

 

In aceasta situatie se afla mii de persoane care sufera de diverse boli de sange, unele dintre ele mortale, pentru care singura salvarear fi un transplant cu celule stem hematopoietice.

Printre acestea se afla si o fetita de 11 ani din Mare Britanie. Pentru a afla mai multe despre situatia in care se afla Zoe si ce solutii se pot gasi intrati pe StemSure.ro.

 

 

Dr. Monica Novac

Director Medical

Stem SURE – Bancadaneza de celule stem

www.stemsure.ro

Data articol: 14/11/2013