Cati dintre noi stim, de fapt, care sunt pasii unui transplant cu celule stem?
Stiati ca inainte de transplantul propriu-zis cu celule stem, pacientul trece initial printr-un tratament de chimio si radioterapie care ii va distruge celulele bolnave si nu numai?
Chimio si radioterapia vor avea un efect negative asupra celulelor sanatoase din organism care, cel mai adesea, nu vor mai putea fi refacute decat daca se va intervine ulterior cu un transplant cu celule stem.
Asadar, dupa tratamentul agresiv despre care vorbeam mai sus, urmeaza transplantul propriu-zis, sub forma unei perfuzii venoase. Prin aceasta procedura, celulele stem ajung in maduva osoasa, o repopuleaza si in aproximativ doua-patru saptamani apar celule noi, sanatoase, in circulatia periferica.
Totul pare relativ simplu pana aici, partea dificila fiind inainte de acest moment, atunci cand, daca nu ai propriile celule stem recoltate la nastere, incepi un sir lung de cautari a acestora in diverse banci publice sau in RegistreleNationale ale Donatorilor Voluntari de celule stem hematopoietice. Sansele gasirii unui donator neinrudit compatibil sunt de 1 la 200.000 de persoane, iar procesul in sine dureaza adesea intre unul si doi ani.
In aceasta situatie se afla mii de persoane care sufera de diverse boli de sange, unele dintre ele mortale, pentru care singura salvarear fi un transplant cu celule stem hematopoietice.
Printre acestea se afla si o fetita de 11 ani din Mare Britanie. Pentru a afla mai multe despre situatia in care se afla Zoe si ce solutii se pot gasi intrati pe StemSure.ro.
Dr. Monica Novac
Director Medical
Stem SURE – Bancadaneza de celule stem
www.stemsure.ro
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie