Daca in urma cu cativa ani auzeam despre criogenare doar in filmele SF, azi stim despre aceasta ca este un procedeu pe care medicina il utilizeaza pentru pastrarea pe termen lung a anumitor tipuri de celule si tesuturi. Totodata stim ca celulele stem, cele pentru a caror pastrare este folosit procedeul de criogenare,sunt utilizate ca terapie standard intratarea a peste 80 de boli de sange.
Intrebarea pe care cercetatorii si-au pus-o este aceea daca celulele stem criogenate sunt similar celulelor stem proaspat recoltate.
Un grup de cercetatori germani de la Institutul de Imunologie si Terapii Celulare din Leipzig, Germania, a incercat sa raspunda la aceasta intrebare comparand eficacitatea in transplant a celulelor stem CD34+ izolate din probe criogenate de sange ombilical fata de probele proaspat recoltate. Pentru realizarea acestui studio ei au folosit soareci de laborator care au caracteristici genetice asemanatoare oamenilor, fara a pune astfel in pericol indivizi umani, studiind prin urmare functionarea si maturizarea sistemului hematopoietic si imun uman .
Cercetatorii au facut o serie de descoperiri interesante printre care si aceea ca, urmare a izolarii celulelor CD34+ din probe de sange ombilical integral criogenat, au obtinut preparate de celule stem cu puritate mai mica decat preparate de celule stem obtinute din sange ombilical proaspat recoltat. De asemenea au descoperit faptul ca atunci cand separarea celulelor stem se face imediat dupa recoltare, preparatele de celule stem obtinute au un continut mult mai ridicat de celule stem. Astfel izolarea celulelor stem este mai putin deficitara atunci cand aceasta se face de la inceputul procesarii si inainte de criogenare.
Prin comparative cercetatorii germane afirma ca indiferent daca au fost transplantate celule stem proaspat recoltate sau celule stem decriogenate rezultatele transplantului cu celule stem CD34+ sunt similare. Acestia sustin ca gradul de refacere a sistemului imunitar si diferentierea limfocitelor B, a limfocitelor T sau a monocitelor este comparabila in cele 2 variante, mai exact limfocitele B vor produce niveluri crescute de imunoglobulina, iar limfocitele T obtinute se vor inmulti atunci cand va fi nevoie de ele.
La finalul studiului efectuat, cercetatorii germani au reusit sa dovedeasca faptul ca transplantul de celule stem decriogenate din probe stocate cu ani in urma va avea rezultate similar transplantului realizat cu celule stem proaspat recoltate raspunzand astfel intrebarii adresate. Ca si concluzie a studiului se afirma ca gradul de grefare a celulelor transplantate va fi similar in ambele variante de transplant iar diferentierea si functionarea noilor cellule va fi si ea asemanatoare.
Folosindu-ne astfel de concluziile trase de cercetatoriigermani de la Institului de Imunologie si Terapii Celulare din Leipzig putem face afirmatia cum ca utilizarea probelor criogenate de celule stem este o alternative extraodinara la transplantarea probelor proaspat recoltate de sange ombilical oferind astfel o solutie de tratament foarte la indemana.
Stem SURE, compania daneza de recoltare celule stem, una dintre cele mai oneste si etice companii de recoltare celule stem din Romania, isi face datoria de a pune la dispozitia parintilor toate aceste date. Asteptam cu drag parintii sa ne intrebe, sa ne viziteze la sediulcompaniei, sau sa se intalneasca cu reprezentantii nostri din tara, sau pur si simplusa ne dea un telefon.
Primul pas spre o decizie corecta este informarea corecta! Recoltarea de celule stem la nastere se poate dovedi o sansa in plus la sanatate atat pentru copilul la nasterea caruia au fost recoltate, cat si pentru familia acestuia – mama, tata, frati, surori.
Dr. Monica Novac
Scientific Medical Advisor
Stem SURE – Care for life!
www.stemsure.ro
Credit foto: freedigitalphotos.net
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?