Pot lentilele de contact cu celule stem sa vindece defectele de vedere? Aceasta este intrebarea la care cercetatorii de la Universitatea Sheffield au incercat sa raspunda dezvoltand un nou implant cu care spera ca vor putea ajuta milioane de persoane din intreaga lume.
Lentilele de contact acoperite cu celule stem ar putea fi o varianta de a repara in mod natural si a pastra vederea sanatoasa. Cercetatorii spera ca implantul biodegradabil acoperit cu celule stem, care vor continua sa se multiplice, sa vindece in mod natural ochiul. Celulele stem sunt cele care stau la baza cresterii tesuturilor si astfel ele se pot transforma in orice tip de celula, fiind capabile, de principiu, sa repare orice structura a corpului nostru.
Tehnologia pe care au dezvoltat-o cercetatorii de la Universitatea Sheffield a fost gandita sa trateze una dintre cauzele majore de orbire in intreaga lume si anume leziunile corneei (stratul superficial transparent ce acopera ochiul). Cu noul implant oamenii de stiinta au dezvoltat o metoda de a produce membrane foarte fine si delicate ce faciliteaza grefarea celulelor stem in ochi, mimand astfel structurile constitutive ale ochiului. Utilizand o serie de tehnici complexe, cercetatorii au reusit sa creeze un disc de material biodegradabil ce poate fi fixat pe cornee si care, incarcat la randul lui cu celule stem ce se multiplica,va permite ochiului sa vindece in mod natural.
Pana acum tratamentul standard pentru orbirea de cauza corneana a fost, si inca mai este, transplantul de cornee ce se realiza utilizand o membrana umana obtinuta de la un donator, tratament care in cazul unor pacienti esueaza in cativa ani pentru ca ochiul reparat nu pastreaza celulele stem de care are nevoie pentru a realiza refacerea totala a corneei.
Citeste continuarea pe STEMSURE.RO.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?