Afla care sunt etapele procesarii celulelor stem - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Afla care sunt etapele procesarii celulelor stem

Sfatulparintilor » Sarcină » Celule stem » Afla care sunt etapele procesarii celulelor stem

In momentul de fata, exista doua procedee de conservarea a sangelui placentar: conservarea tuturor elementelor celulare din sangele placentar si separarea celulara ( reducere volumetrica a grefei ).

Acest tip de procesare reduce volumul materialului biologic si costul depozitarii, dar, odata cu indepartarea plasmei si a hematiilor, exista posibilitatea unei pierderi de 15 – 42 % din numarul total al celulelor utilizabile pentru transplant, dar si alte categorii de celule (ex.celulele stem mezenchimale, VSELs).

Cord Blood Center a ales procesarea integrala a sangelui placentar pentru cresterea sanselor de reusita a unui eventual transplant !
Departe de a fi considerata “invechita”, aceasta tehnica asigura pastrarea unui numar maxim de celule stem utilizabile. Drept dovada, ne servesc cele 37 grefe de transplant procesate de catre expertii grupului International Cord Blood Center si utilizate cu succes in centre de transplant din Europa si Statele Unite ale Americii.
In cadrul laboratorului, sangele placentar recoltat trece, succesiv, prin mai multe etape de pregatire ca grefa pentru transplant:

 

Etapa 1
Verificarea integritatii pungii in care a fost recoltat sangele placentar si a etichetarii cu codul unic de bare atat pe punga de recoltare cat si pe fisele de insotire a acesteia.

 

Etapa 2
Introducerea datelor personale de identificare a mamei de pe fisa de recoltare in sistemul nostru de administrare a datelor.

 

Etapa 3
Procesarea
3.1 Evaluarea cantitativa a unitatii de sange placentar:
– aprecierea volumetrica a sangelui recoltat
– aprecierea numarului de celule utilizabile pentru transplant (TNC)
Punga de sange sigilata imediat dupa recoltare va fi supusa unei centrifugari fractionate, pentru a separa plasma de restul componentelor celulare ale sangelui  (celulele nucleate utilizabile pentru transplant si hematiile) . Concentratia celulelor nucleate se va aprecia numeric, prin intermediul unui analizor de hematologie.

3.2
Pregatirea unitatii de sange placentar in vederea criogenarii:
Celulele vor fi tratate cu o substanta chimica (DMSO), avand ca scop impiedicarea formarii cristalelor de gheata in cursul criogenarii si respectiv, impiedicarea aparitiei balonizarii celulare, care ar putea determina compromiterea celulelor in momentul decriogenarii.

 

 

Etapa 4
Criogenarea propriu-zisa.
Ulterior etapei pregatitoare, unitatea se va ingheta progresiv, pe paliere termice, proces asistat si monitorizat digital, pana la atingerea temperaturii finale de -196 g. C.

 

 

Etapa 5
Evaluarea calitativa a unitatii de sange placentar:

  • verificarea sterilitatii, prin supunerea la analize bacteriologice (in 2-3 % din cazuri exista posibilitatea contaminarii cu germeni a sangelui in momentul recoltarii, cel mai frecvent din sfera genitoanala)
  • testarea screening pentru unele boli infectioase cu transmitere prin sange (hepatite, sifilis, infectie HIV)

 

Etapa 6
Depozitarea
– unitatea de sange criogenata se va pastra in vapori de azot, in conditii termice si de presiune stabile, la o temperatura de -196 g C.
Grefele de celule stem din sange placentar se utilizeaza de peste 20 ani. Experienta acumulata in acesti ani a demonstrat mentinerea viabilitatii celulelor stem, in conditiile depozitarii conform standardelor europene in domeniu. Unitatile de sange placentar depozitate si, ulterior, decriogenate in vederea efectuarii transplantului, si-au pastrat viabilitatea, respectiv si-au conservat capacitatea de repopulare a maduvei osoase .

 

Afla mai multe pe CordCenter.ro

Data articol: 15/10/2013