1-3 copii la mie sufera de paralizie cerebrala. De ce este important sa mergi la control inainte si in timpul sarcinii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

1-3 copii la mie sufera de paralizie cerebrala. De ce este important sa mergi la control inainte si in timpul sarcinii

Sfatulparintilor » Sarcină » Celule stem » 1-3 copii la mie sufera de paralizie cerebrala. De ce este important sa mergi la control inainte si in timpul sarcinii
celule stem, cord blood center

„1-3 copii la mie din Romania au paralizie cerebrala. Este o cifra uriasa, avand in vedere numarul locuitorilor”, a declarat dr. Dana Craiu, Medic Primar Neurologie Pediatrica in cadrul spitalului ”Al. Obregia” cu prilejul lansarii primului studiu clinic din Romania pentru tratarea copiilor cu paralizie cerebrala, initiat de Cord Blood Center, prima banca de celule stem din Romania.

Cum s-a ajuns la aceste statistici catastrofice? Cauzele pot fi multiple, incepand de la factorii antenatali (anomalii ale sistemului nervos central, infectii intrauterine, sindroame genetice, anomalii cromozomiale, insuficienta placentara, malnutritie intrauterina, prematuritate), factorii perinatali (infectii ale sistemului nervos central, hipoxia, asfixia, traumatisme cranio-cerebrale obsetricale) sau factorii postnatali (infectii meningite bacteriene sau virale, intoxicatii, icter nuclear, traumatisme cranio-cerebrale, carente proteice, anomalii metabolice, neurofinfectii, deshidratari grave).

Cea mai importanta forma de preventie a paraliziei cerebrale tine de prezentarea la teste si controale a parintilor inainte de conceptie, si mai ales dupa conceptie. “Medicul care urmareste sarcina poate cere teste care sa depisteze posibile infectii, incompatibilitati de RH sau alte cauza, care sa duca la afectarea produsului de conceptie. Chiar si o anemie a mamei poate contribui la aparitia paraliziei cerebrale”, a adaugat dr. Craiu.

 

Din pacate, in Romania, realitatea este foarte diferita de ceea ce ar trebui sa se faca. Un studiu dat publicitatii recent de catre Asociatia Salvati Copiii releva faptul ca peste 60% dintre femeile insarcinate din Romania nu fac nici macar un control pe toata durata sarcinii si ajung la spital doar cu cateva ore inainte de nastere. Specialistii spun ca femeile insarcinate ar trebui sa faca cel putin opt controale ginecologice incepand chiar din primul trimestru de sarcina.

Insa, lipsa informarii, precum si costurile analizelor le face pe multe dintre femei (mai ales pe cele din mediul rural) sa nu faca investigatii. Desi gratuite, controalele si analizele ajung sa se plateasca din buzunarul fiecaruia, intrucat fondurile alocate de casa de asigurari se termina rapid, inca din primele zile ale fiecarei lui.  „Exista o problema de accesibilitate a serviciilor gratuite care intotdeauna are o limitare in timp in functie de banii alocati si o parte din ele nu ajung in zilele in care analizele sunt gratuite”, spune Gabriela Zoican, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.

 

 

Cord Blood Center: Primul studiu clinic din Romania pentru tratarea copiilor cu paralizie cerebrala

Paralizia cerebrala este cea mai frecventa afectiune neurologica, non-progresiva, la copii si principala cauza de dizabilitate neuromotorie. 85-90% dintre cazurile de paralizie cerebrala sunt congenitale. In prezent, nu exista un tratament curativ al bolii, ci doar tratamente de recuperare si de prevenire sau control al complicatiilor.

Specialistii de la Cord Blood Center, impreuna cu echipe de medici de la spitalul ”Al. Obregia” si Institutul Clinic Fundeni lucreaza la primul studiu clinic din Romania care vizeaza utilizarea terapeutica a sangelui cordonal la copiii cu paralizie cerebrala. Acesta isi propune sa confirme siguranta si fezabilitatea transfuziei de sange cordonal propriu si, in plan secundar, sa evalueze eficacitatea sa terapeutica in paralizia cerebrala.

Programul studiului clinic va fi adresat copiilor care sufera de paralizie cerebrala si au unitatea de sange cordonal procesata integral si depozitata intr-una dintre bancile Cord Blood Center. Astfel, oricare dintre acesti copii poate beneficia de posibilitatea de recuperare neuromotorie.

”Anul trecut, la nivelul grupului, am avut experienta a 3 copii bolnavi de paralizie cerebrala, care au beneficiat de transfuzie cu sange cordonal propriu. Ne-am bucurat enorm sa aflam ca tratamentul a inregistrat rezultate, iar copiii se simt mult mai bine acum. Acest lucru ne-a impulsionat sa ajutam si mai multi copii care sufera de aceasta afectiune. Lansarea studiului clinic in Romania reprezinta un prim pas in a ne atinge scopul: acela de a le oferi copiilor cu paralizie cerebrala sansa de a avea o viata normala.”, a declarat dr. Speranta Arciudean, Sef Departament Medical Cord Blood Center Group.

Utilizarea terapeutica a sangelui cordonal autolog in paralizia cerebrala  reprezinta o noua abordare terapeutica cu potential de a promova procesele reparatorii si de regenerare a tesutului nervos. Pana in prezent, au fost publicate 2 studii care au confirmat siguranta si fezabilitatea utilizarii autologe a sangelui cordonal la copiii care sufera de paralizie cerebrala.

”Experienta clinica acumulata pana in prezent confirma siguranta utilizarii sangelui cordonal pentru tratarea paraliziei cerebrale. Mai mult, acest tratament a inregistrat rezultate incurajatoare pana acum,  copiii tratati prezentand imbunatatiri ale miscarii  si vorbirii. Pornim, asadar, acest trial clinic cu speranta si incredere ca micutii pacienti care se vor prezenta la noi se vor simti mult mai bine pentru ca, mai apoi, sa putem trata orice bolnav de paralizie cerebrala.”, a declarat dr. Dana Craiu, Coordonator National al studiului clinic.

Data articol: 04/03/2014