Dieta unui animal de companie este la fel de necesară ca și în cazul proprietarilor. Nu numai oamenii încep să se îngrașe din cauza hranei neadecvate și a sedentarismului. Conform ultimelor cercetări, și animalele de companie suferă de boala secolui – obezitatea. În cadrul târgului Pet Expo, care va avea loc în perioada 5-7 mai la Romexpo, specialiști în nutriție vor fi prezenți pentru a da sfaturi celor care vor să fie atenți la dieta animalelor.
Primul lucru pe care trebuie să îl știe proprietarii de animale de companie este că există 6 tipuri de nutrienți necesari în alimentația sănătoasă a câinilor și a pisicilor: proteinele, grăsimile, carbohidrații, vitaminele, mineralele și apa. Fiecare nutrient are un rol esențial în aportul adus de hrană animalului. “Un câine de talie mare aflat în perioada de crestere, are nevoie de un necesar energetic diferit față de un câine de talie mică, hrana fiind concepută pentru necesitatile fiecarei categorii în parte. Un anumit tip de acid gras omega 3, DHA, este în mod special important pentru animalele de companie tinere. Acesta asigură dezvoltarea creierului și ochilor inainte și după naștere. Ca bonus suplimentar, acesta ajută în procesul dresajului” ne sfătuiește dr. Luminita Marasoiu, Country Manager Hill’s.
Cele șase tipuri de nutrienți trebuie să fie prezenți, în mod echilibrat, în hrana oricărui animal. Spre exemplu, proteinele sunt foarte importante pentru creșterea și refacerea țesuturilor dar ele trebuie dozate cu grijă. Consumul de proteine în exces poate duce la apariția afecțiunilor renale iar în deficit determină o creștere deficitară a organismului. Pentru pisici, prezența în almentație a taurinei este importantă, întrucât pisicile nu pot sintetiza acest aminoacid. O rețetă sănătoasă pentru micile feline trebie să conțină carne de rață, miel, vânat, pui, pește, proteină din ou, dar și de origine vegetală. Soia este considerată una dintre cele mai cunoscute și mai des utilizate surse de proteină de calitate superioară. Aceasta contine vitamine, acid folic, aminoacizi esentiali, fiind și o bogată sursa de fibre. Dacă vreți să dați pisicii un regim bazat pe proteine vegetale, mazărea este cea mai bună soluție.
Deși par a fi mai degrabă periculoase, grăsimile consumate cu moderație oferă animalelor de companie o energie semnificativă. Din această categorie fac parte și acizii grași esențiali – omega-3 și omega -6 – care ajută pielea să își mențină hidratarea. Ambele tipuri de acizi grasi consumați de animalele de companie mențin pielea sanatoasă și blana strălucitoare. Grăsimile în exces determină obezitate și diabet zaharat iar în deficit determină o piele uscată, descuamată.
Vitaminele sunt cruciale pentru sănătatea permanentă a animalului dar acestea trebuie consumate cu moderație. Vitaminele nu asigură energia necesară dar declanșează multe dintre reacțiile chimice necesare pentru eliberarea energiei. De asemenea ele oferă o varietate de beneficii pentru piele, oase, vedere și sistemul imunitar.
Al patrulea nutrient important în alimentație sunt mineralele. Acestea ajută la funcționarea normală și eficientă a corpului. De exemplu, calciul și fosforul lucrează împreună pentru menținerea sănătății oaselor și dinților, fiind importante în mod special pentru cățeii și pisicile aflate în creștere.
Carbohidratii constituie surse de energie care ajută celulele și muschii să funcționeze optim. Cu toate acestea, surplusul de carbohidrati este depozitat sub formă de grăsimi și generează problemele de greutate ale animalului. Principala sursă de carbohidrați se găsește în fibrele dietetice din grăunțe și cereale, facilitând hrana să se miște în tractul digestiv. De asemenea, acestea constituie un surplus de volum, din acestă cauză animalele simțindu-se ,pline”.
Hidratarea este foarte importantă pentru sănătatea câinilor și pisicilor. Doar 15 % deficit de apă poate duce la probleme serioase de sănătate sau chiar la deces, avertizează specialiștii. Pentru pisici, o cantitate potrivită de apa reduce riscul aparitiei câtorva tipuri de afecțiuni ale tractului urinar inferior. Este recomandat ca apa să se lase la discretie, proaspată și la temperatura camerei. Schimbarea apei se face o dată sau de două ori pe zi.
Asemenea oamenilor, și animalele au nevoie de mișcare pentru a-și conserva sănătatea. De aceea, mișcarea este recomandată pe tot parcursul vietii, în special la câini. Pentru a nu ajunge să trateze obezitatea, proprietarii de animale de companie pot provoca pisicile să se joace măcar 15 minute pe zi.
Specialiștii spun că există trei factori care contribuie la starea de sănătate în etapele ulterioare de dezvoltare a câinelui sau a pisicii: codul genetic, mediul și nutriția. Codul genetic este un element incontrolabil, mediul este parțial controlabil iar nutritia este singurul factor pe care îl putem controla.
Vizitatorii Pet Expo vor putea afla mai multe despre cum pot asigura o nutriție sănătoasă animalelor de companie, de la specialiștii prezenți, în perioada 5-7 mai, la târgul organizat în cadrul Romexpo.
Mai multe detalii despre târg găsiți pe www.petexpo.ro
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!