Un program de asistenţă pentru sănătate vine în ajutorul mamelor şi sugarilor: Sănătate pentru Mame şi Sugari – SAMAS
Fundaţia Crucea Albă, Crucea Roşie Filiala Sector 6 şi NUTRICIA dau startul în luna septembrie programului de consiliere perinatală SAMAS – Sănătate pentru Mame şi Sugari. Proiectul a fost conceput pentru a oferi mamelor şi viitoarelor mame servicii esenţiale de sănătate în perioada maternităţii.
Conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010, indicatorii de sănătate din ţara noastră sunt semnificativ mai mici în comparaţie cu media Europei, România fiind clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept ţară cu risc înalt. Conform aceluiaşi studiu, România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, valorile înregistrate fiind duble faţă de media europeană. De asemenea, dacă în celelalte ţări europene, una din două femei alăptează, în România acelaşi lucru este valabil doar pentru 12,6% dintre mame. Vorbim, astfel, despre cea mai mică rată a alăptării din Europa. Aceste cifre îngrijorătoare sunt rezultatul lipsei de suport şi de informare a mamelor, care abandonează alăptarea bebeluşului din primele săptămâni după naştere.
Situaţia îngrijorătoare a sănătăţii mamei şi a bebeluşului este motivul pentru care cei 3 parteneri (Fundaţia Crucea Albă, Crucea Roşie Filiala Sector 6 şi NUTRICIA) au pus bazele unui program integrat de consiliere, programul Sănătate pentru Mame şi Sugari – SAMAS.
Programul va crea prima Reţea de Asistenţă de Sănătate pentru Mame şi Sugari, pentru a ajuta mamele să ia decizii pertinente în ceea ce priveşte îngrijirea lor şi a bebeluşului lor. Astfel, mamele pot apela pentru a beneficia de servicii personalizate în cea mai importantă perioadă a maternităţii: sarcina, naşterea, nutriţia şi îngrijirea copiilor până la 3 ani.
În cadrul acestui program, în perioada septembrie 2013 – februarie 2014, 60 de asistenţi medicali se vor specializa prin modulele de formare SAMAS, iar la final vor fi abilitaţi să furnizeze servicii de sănătate viitoarelor şi proaspetelor mame din comunitatea lor, atât în cadrul spitalului sau cabinetelor în care profesează, cât şi în mod independent. Educaţia şi nutriţia perinatale sunt competenţele căpătate în urma absolvirii celor 2 module, ambele creditate EMC.
„Programul SAMAS răspunde unei cereri latente pentru astfel de servicii de sănătate. SAMAS îşi propune creşterea gradului de educare a mamelor, serviciile îmbină educaţia pentru sănătate în sarcină, pregătirea corpului pentru naştere precum şi suportul după naştere când proaspăta mamă are nevoie de îndrumare pentru a-şi alăpta bebeluşul şi a-i diversifica alimentaţia corect după primele 6 luni de viaţă”, declară Ana Măiţă, Purtător de Cuvânt al programului.
„Fiind o companie producătoare de formule de lapte pentru copii, intenţia noastră merge dincolo de performanţa afacerii. Cu o experienţă de peste 100 de ani în nutriţia specializată ne simţim responsabili să contribuim la asigurarea unui început optim pentru o viaţă mai bună a generaţiilor viitoare. Suntem cu adevărat preocupaţi de condiţiile întâmpinate de femeile însărcinate, mame şi copii, în România şi, de aceea, căutăm în permanenţă parteneri responsabili alături de care să ne canalizăm resursele”, susţine Olivier Gachon, din partea NUTRICIA.
Prin programul SAMAS, mamele şi gravidele vor avea acces la servicii specializate de pregătire pentru sarcină, naştere şi maternitate. Suportul asigurat de asistenţii perinatali asigură prevenirea problemelor de sănătate ale mamei şi ale copilului în perioada prenatală, la naştere şi după naştere. De cealaltă parte, asistenţii care intră în programul SAMAS dobândesc un statut profesional superior în raport cu comunitatea. Totodată, prin oferirea serviciilor de îngrijire perinatală, asistenţii SAMAS contribuie la creşterea prestigiului şi calităţii îngrijirii oferite de instituţia medicală unde lucrează. Pentru aceşti asistenţi, SAMAS este şi o oportunitate profesională flexibilă pentru suplimentarea veniturilor.
Programul este susţinut de OAMMR (Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România) şi SRP (Societatea Română de Pediatrie). Pentru a afla mai multe detalii despre beneficiile programului, vă rugăm să accesaţi site-ul www.programsamas.ro.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025