Asociatia Nationala pentru Arte Vizuale Contemporane si spatiul cultural Gallery anunta “Scoala de vara Foto-Film 2015”, o serie compacta de cursuri, workshopuri si ateliere de fotografie, scenaristica, naratologie, film si actorie. Acestea se adreseaza publicului larg, de la copii cu varste intre 7 si 14 ani pana la adolescenti si adulti dornici sa deschida portile unei lumi noi si sa paseasca pe taramul artelor.
Scoala de vara se deruleaza in intervalul 22 iunie- 30 iulie 2015.
Structura cursurilor: 4 sesiuni a 2 ore fiecare, de luni pana joi, intre 18.30- 20.30.
Numarul de locuri este de maxim 20. Cursurile se vor tine doar daca sunt minim 5 inscrisi.
Taxa de participare la oricare dintre cursuri sau module este de 300 lei cu achitarea unui avans la inscriere de 150 lei. Inscrierile se pot face telefonic la 0743.024.387 – Andrei Pacuraru sau la adresa de mail office@anav.ro.
Toate cursurile au loc in spatiul cultural Gallery din strada Leonida nr. 9-11, sector 2, Bucuresti.
Programul Scolii de vara foto-film 2015
I. FOTO (notiuni de baza in tehnica fotografica, introducere in estetica fotografica)
Profesor: Andrei Pacuraru.
1. „Am un aparat foto. Ce fac cu el?” – curs de tehnica fotografica, 22 -25 iunie 2015
2. „Stiu cateva reguli de estetica fotografica. Cum le incalc?”- curs de introducere in estetica fotografica, 29-02 iulie 2015
Workshopurile se adreseaza in primul rand celor care pun pentru prima oara mana pe un aparat foto si vor sa invete elementele de baza de fotografiere folosind si alte moduri decat cel „Automat”. In al doilea rand atelierele ii vor ajuta si pe cei care au mai invatat notiunile introductive si vor sa le aprofundeze sau au intrebari la care vor un raspuns mai clar.
Cele doua module se adreseaza atat celor care pun pentru prima oara un aparat foto in mana, cat si celor care au cateva cunostinte in domeniu si vor sa si le imbunatateasca, precum si persoanelor care vor sa afle cateva secrete de estetica fotografica.
- NARATOLOGIE (scriere creativa pentru adulti)
13-16 iulie 2015
Profesor: Meda Popea- PR Mastermind si profesor de literatura
Cursul este o introducere in naratologie si in teoria limbajului si un ghid practic pentru cei care au nevoie sa creeze un text, fie el literatura (fictiune), blog, jurnal, reportaj, scenariu, prezentare. Cursul ofera o viziune asupra modului in care iti creezi propriul text, oferind control, disciplina, echilibru intre forma (cum) si fond (ce), dar nu ofera retete. Participantii sunt invitati sa exploreze pe cont propriu, in timpul cursului, dar mai ales dupa incheierea lui, si sa isi stabileasca singuri obiectivele si apoi sa isi dozeze creativitatea pentru atingerea scopului: textul. Cursul se adreseaza celor care vor sa scrie profesionist, dar si celor pentru care scrisul este un hobby. Scopul cursului este sa ii invete pe participanti sa scrie un text coerent, legat, care sa aiba sens si o forma armonioasa, dar care sa transmita mesajul eficient catre publicul tinta.
Ne plimbam prin „padurea narativa” a lui Umberto Eco, vedem ce are de spus Propp, descoperim teoria limbajului, „dezmembram” o povestire pana ajungem la scheletul descris de Todorov, dar nu uitam sa ne bucuram de actul de scriere, care ne conduce spre scopul propus. Fara prejudecati, pornim la drum, invatam, analizam, apoi scriem, experimentam, dezbatem, analizam si tragem concluziile. Un curs indraznet, care dezvolta creativitatea si imaginatia, pentru cei care nu se tem sa intre in lumea fabuloasa a literaturii.
III. FILM (scenaristica, regie, actorie)
Profesori: de Anda Cruceanu – regizor de film si teatru si profesor de actorie, Raluca Robu – actrita.
1. “Prima mea poveste” – curs de scriere creativa (scenaristica) pentru copii, 22 – 25 iunie 2015
Profesor: de Anda Cruceanu – regizor de film si teatru si profesor de actorie
Un workshop care se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani. Cursul se desfasoara sub forma unor ateliere in care ne vom juca de-a povestitorii, ne vom folosi imaginatia pentru a ne juca cu cuvintele, vom scrie, vom glumi, vom rade, vom explora lumi si personaje care exista doar in inchipuire sau in realitatea concreta a fiecarui copil. Pana la urma, pentru copii (si nu numai) a povesti si a a scrie este un mod de a-si deschide sufletul catre lume.
- “Primul meu film!”– curs de regie pentru adolescenti si adulti – modulul I si II
29 – 02 iulie – regie adulti – modul I
06 – 09 iulie – regie adulti – modul II
Profesor: Anda Cruceanu – regizor de film si teatru si profesor de actorie
Un workshop care se adreseaza adolescentilor de peste 14 ani si adultilor care doresc sa intre in lumea misterioasa a regizarii unui film.
Cursul isi propune sa aduca o viziune de ansamblu asupra rolului jucat de regizor in elaborarea operei cinematografice. Cand un film este bun, acest lucru se datoreaza actorului, cand un film este prost acest lucru este din cauza regizorului. Cursul isi propune o clarificare şi o definire a activitatii regizorale pentru oricare spectator de film. In cadrul cursului se analizeaza filme celebre, mai vechi sau mai noi, facandu-se referire la oamenii fascinanti care le-au regizat si se studiaza temele lor din filmele respective.
In cadrul acestor ateliere se invata notiunile de baza referitoare la intelegerea unui film din punct de vedere al regizorului. Sunt prezentate elemente ce tin de scenariu, conceptia regizorala, decupajul regizoral, lucrul cu actorii si implicarea regizorului in toate etapele realizarii unui film.
- “Primul meu rol”– Curs de actorie pentru copii modulul I si II
13 – 16 iulie – actorie copii – modul I
20 – 23 iulie – actorii copii – modul II
Profesor: Anda Cruceanu – regizor de film si teatru si profesor de actorie
Copilul tau spune replici din filme? Il auzi prin casa interpretandu-l pe Beck sau interpretand-o pe Jade sau Violetta? Ar vrea sa semene cu Alex sau cu Ludmilla sau cu Bella?
Un workshop care se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani si care vor sa descopere micile taine ale actoriei.
- Curs de actorie pentru adolescenti (14 -18 ani)
22 – 25 iunie – actorie adolescenti 14-18 ani – modulul I
29 – 02 iulie – actorie adolescenti 14-18 ani – modulul II
06 – 09 iulie – actorie adolescenti 14-18 ani – modulul III
Profesor: Raluca Robu – actrita
Arta teatrala este un mod de a descoperi si intelege natura umana, de a o transfigura si de a o exprima prin multiple forme de manifestare artistica.
Perioada adolescentei este o etapa de dezvoltare fizica si psihica tumultuoasa si, deseori, tulbure si derutanta pentru tinerii care se afla in plin proces de definitivare a personalitatii lor. Atata vreme cat arta teatrala are la baza principiul comunicarii si al exprimarii de idei, sentimente, stari, emotii, prin intermediul unui limbaj verbal sau non-verbal expresiv, ea poate veni in sprijinul adolescentilor, ca un suport real in dezvoltarea lor personala.
Demersul nostru, prin aceste cursuri de vara adresate grupei de varsta 14 -18 ani, este axact tocmai pe aceasta idée de a le oferi tinerilor posibilitatea de a se descoperi, de a se exprima si de a-si contura propria personalitate prin joc, prin tranfigurare artistica.
In esenta, demersul nostru se vrea a fi o oportunitate pentru adolescenti de a petrece un timp valoros si de calitate, descoperind prin joc lumea din ei si cea inconjuratoare si, nu in ultimul rand, o modalitate placuta si distractiva de a-si petrece timpul liber.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!