NOU LA EDITURA CARTEA COPIILOR: „Acesta e un poem care vindecă peștii. O carte despre cum să-i apropiem pe copii de poezia adevărată - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

NOU LA EDITURA CARTEA COPIILOR: „Acesta e un poem care vindecă peștii. O carte despre cum să-i apropiem pe copii de poezia adevărată

Sfatulparintilor » Recomandări și timp liber » NOU LA EDITURA CARTEA COPIILOR: „Acesta e un poem care vindecă peștii. O carte despre cum să-i apropiem pe copii de poezia adevărată
Acesta e un poem care vindeca pestii (1)

Editura Cartea Copiilor lansează „Acesta e un poem care vindecă peștii”, de Jean-Pierre Siméon, cu ilustrații de Olivier Tallec, în traducerea scriitoarei Lavinia Branişte. Cartea, lansată iniţial în Franţa în 2005, este prima carte pentru copii tradusă în română a cunoscutului autor francez Jean-Pierre Siméon. Povestea prinde viaţă prin ilustrațiile lui Olivier Tallec, pe care copiii şi părinţii l-au îndrăgit datorită cărţii „Lupul cel Mare şi Lupul cel Mic”, lansată anul trecut la Cartea Copiilor.

 

„Acesta e un poem care vindecă peștii” este o carte care încearcă să le dezvăluie celor mici puterea şi magia poeziei. Ca să-l vindece de plictiseală pe Léon, peștișorul său roșu, Arthur trebuie să-i spună un poem. Dar există oare cineva pe lume în stare să-i explice lui Arthur ce-i acela un poem? Bunicii, brutăreasa, vânzătorul de biciclete, canarul – toți au câte un răspuns. Și toate sunt diferite. Un poem pare a fi ceva foarte misterios și poate să se nască din cele mai neînsemnate lucruri, dacă știm să privim dincolo de aparențe și de locurile comune. Poate că poezia e singurul mod în care putem vedea lumea așa cum este cu adevărat.

Acesta e un poem care vindeca pestii (1)

Un poem e atunci când iubești 
și parcă ai înghițit o bucățică de cer. 
E atunci când mănânci pâine caldă 
și îți mai rămâne. 
Un poem întoarce cuvintele pe dos 
și hop! lumea e nouă.” (Fragment)

 

Jean-Pierre Siméon (n. 1950, Paris) este poet, romancier, dramaturg și critic literar. Este autorul a numeroase volume de poezie, romane, cărți pentru copii și piese de teatru. A scris și eseuri despre importanța literaturii și a poeziei, unul dintre cele mai cunoscute fiind „Poezia va salva lumea” (La poésie sauvera le monde, 2015). A fost director artistic al festivalului Primăvara poeților (Printemps des poètes) între 2001 și 2017. A primit numeroase premii în Franța (printre care premiul Antonin Artaud în 1984 și premiul Guillaume Apollinaire în 1994), dar și în multe țări europene, inclusiv în România (premiul Festivalului Internațional „Lucian Blaga” în 2010, la Cluj-Napoca). Alături de poetul Dinu Flămând a participat la una dintre întâlnirile literare desfășurate sub titulatura A deux, c’est mieux la Institutul Cultural Român din Paris. Din 2014, este președintele juriului premiului Apollinaire.

 

Olivier Tallec (n. 1970, Brittany, Franța) a absolvit Școala Superioară de Artă din Paris și a lucrat la început în publicitate, după care s-a dedicat ilustrației de carte. A colaborat cu unii dintre cei mai valoroși scritori francezi contemporani și a ilustrat peste 50 de cărți pentru copii. Printre cele mai cunoscute sunt cele din seria „Lupul cel Mare și Lupul cel Mic”, de Nadine Brun-Cosme.

 

Cartea „Acesta e un poem care vindecă peștii” este recomandată copiilor între 3 şi 8 ani și este disponibilă pe site-ul editurii Cartea Copiilor (www.carteacopiilor.ro). La toate comenzile online realizate pe site, indiferent de valoare sau de cantitate, Cartea Copiilor oferă de fiecare dată o carte cadou. În această perioadă, cartea cadou este „Citeşte-i iepuraşului tău” de Rosemary Wells.

 

Despre editura Cartea Copiilor

Cartea Copiilor, prezentă de 11 ani în peisajul editorial din România, este una dintre cele mai iubite edituri de cărți pentru copii. De la început, Cartea Copiilor s-a dovedit a fi o deschizătoare de drum prin inițiativa curajoasă de a publica pentru prima dată în limba română unele dintre cele mai valoroase titluri din literatura universală pentru copii. Cartea Copiilor a oferit micilor cititori, în premieră, operele unora dintre cei mai buni scriitori: Astrid Lindgren, Eric Carle, Dick Bruna, Richard Scarry, Roger Duvoisin, Arnold Lobel, Julia Donaldson, Elsa Beskow, Peter Sís și mulți alții. De altfel, Cartea Copiilor îşi propune să traducă cât mai multe titluri din literaturi mai puţin cunoscute copiilor de la noi, cum ar fi cea suedeză, finlandeză sau japoneză.

 

Prin alegerea cu grijă a titlurilor, autorilor și ilustratorilor, Cartea Copiilor încurajează lectura de la o vârstă fragedă, educarea gustului literar și construirea unei culturi vizuale complexe, alături de stimularea creativității și a spiritului critic, dezvoltarea capacității de a gândi liber și formarea unei atitudini deschise și tolerante. Mai multe detalii despre cărțile editurii Cartea Copiilor sunt disponibile la www.carteacopiilor.ro.

Data articol: 01/11/2018