Shop
Ultimele 100 de articole

Ministerul Sanatatii: Nu exista un pericol pentru sanatatea populatiei

14 aprilie 2011, , Vizualizări:

Specialistii Institutului National pentru Sanatate Publica au anuntat Ministerul Sanatatii ca nu exista un pericol pentru sanatatea populatiei din cauza expunerii la Iod 131, se arata într-un comunicat al Ministerului Sanatatii (MS).

 

Dupa interpretarea datelor transmise de catre Agentia pentru Protectia Mediului si cercetatorii de la Institutul de Fizica si Inginerie NuclearaHoria Hulubei„, prin care a fost semnalata prezenta de iod radioactiv în apa de ploaie si laptele de oaie din zona Slanic Prahova, specialistii în sanatatea publica au ajuns la concluzia ca valorile descoperite, de 5,2 Bq/l, sunt cu mult mai mici fata de valorile admise. Pentru Iod 131, concentratiile maxim admise în laptele de consum pentru populatie, sunt de 300 Bq/l pentru adulti si 100 Bq/l pentru copii si sugari”, mai scrie in comunicat. Deasemenea, reteaua de Laboratoare de Igiena a Radiatiilor Ionizante, care apartine de directiile de sanatate publica judetene si care monitorizeaza radioactivitatea apei potabile si a alimentelor, nu a sesizat, pana în prezent, depasiri ale concentratiilor maxime admise de Iod 131, mai precizeaza reprezentantii MS.

 

La randul lor, reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) spun ca masuratorile efectuate pana la ora actuala de catre specialisti au aratat faptul ca în apa de ploaie cazuta în ultimele zile nu au fost semnalate depasiri ale concentratiilor maxim admise de radioactivitate, desi s-a semnalat prezenta unor urme de iod radioactiv (I 131). În comunicatul publicat pe site-ul ANM se mentioneaza ca, „analizand prognozele zilnice efectuate de Centrele Meteorologice Regionale Specializate, precum si masuratorile efectuate în tarile Europei de Vest, ANM considera ca masele de aer care vin din Japonia si traverseaza Europa (Romania), nu contin concentratii semnificative de poluanti radioactivi si, în consecinta nu reprezinta un pericol pentru mediu si populatie”.

 

Aceste precizari din partea institutiilor amintite vin ca urmare a faptului ca o echipa de cercetatori romani din cadrul Laboratorului de Cercetari din mina Slanic Prahova au anuntat marti ca, în urma analizarii unor mostre de apa de ploaie colectate din zona Brasov si Slanic Prahova, au aparut concentratii minore de iod radioactiv provenit din Japonia. Experimentele au fost efectuate pe mostre de apa colectate din Brasov, începand cu data de 27 martie 2011, si din Slanic Prahova în datele de 27 si 29 martie, si 2 aprilie a.c.

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.