Conferința “Tulburări de spectru autist” – Ediția I Cluj Napoca are loc pe 10 Noiembrie 2018, la Cinematograful Dacia din Cluj Napoca, între orele 09:30 -18:00. Evenimentul promovează și oferă informații importante și esențiale despre tulburările de spectru autist și despre implementarea tehnicilor analizei aplicate a comportamentului.
În cadrul conferinței, Anca Dumitrescu, Psiholog/ Board Certified Behavior Analyst, Președinte ATCA, va vorbi despre coordonarea și implementarea planului de intervenție în tulburările de spectru autist.
Viața copiilor cu autism poate fi schimbată – orice copil cu autism poate avea o viață mai bună, iar 50% dintre copiii cu autism pot fi recuperați.
Rezultatele cercetărilor internaționale obținute în urma aplicării ABA în cazul copiilor cu tulburare de spectru autist arată că, dacă terapia este începută la o vârstă foarte mică (2 ani sau chiar mai devreme), este intensivă (20-30 de ore/săptămânal) și se desfășoară fără întrerupere timp de minimum 2 ani, pot fi obținute următoarele rezultate:
- 30% dintre copii vor fi complet independenți, iar simptomele autismului dispar;
- 20 – 30% dintre copii vor fi independenți și vor avea o viață normală, dar vor necesita îndrumare și consiliere, deoarece vor avea oarecare dificultăți de adaptare la diferite situații sociale, comportamente ciudate, dificultăți de comunicare și menținere a relațiilor cu ceilalți;
- 50% dintre copiii cu autism își vor dezvolta abilități de viață, însă vor deveni adulți care au nevoie de suport din partea familiei.
Programul de terapie variază între 2 ore și 6-8 ore/zi, în funcție de nivelul de gravitate a afecțiunii.
Copilul are șanse mari de recuperare dacă începe terapia înainte de vârsta de 2-3 ani. Fără implicarea într-un program de terapie, simptomele autismului devin din ce in ce mai severe pe măsură ce acesta crește.
Conferința “Tulburări de spectru autist” este organizată de Asociaţia JoyStory – Centru de Analiză Comportamentală Aplicată (ABA) în Tulburările de Spectru Autist şi alte Tulburări Pervazive de Dezvoltare din Cluj – Napoca, în parteneriat cu Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată (ATCA) din București.
Înscrierile se fac pe site-ul Asociației JoyStory www.joystory.ro, numărul locurilor fiind limitat. Taxa de participare este de 70 de lei.
Programul Conferinței:
Ora 10:00 – 12:00
Coordonarea și implementarea planului de intervenție în tulburările de spectru autist
Anca Dumitrescu- Psiholog/ Board Certified Behavior Analyst, Președinte ATCA
Ora 12:00 – 12:15 Pauză de cafea
Ora 12:15 – 12:45
Fiziopatologia tulburării de spectru autist
Gabriela Mureșan – Medic psihiatrie pediatrică
Ora 12:45 – 13:15
Diferențe între disfazie și TSA
Ramona Lupu – Psih. Dr. Prof. Logoped
Ora 13:15 – 14:15 Pauză de masă
Ora 14:15 – 15:00
Consiliere genetică în tulburările de spectru autist
Ramona Moldovan – Lect. Univ. Dr. Universitatea Babeș-Bolyai, Consilier genetic și psihoterapeut
Ora 15:00 – 15:30
Riscul dietelor restrictive în patologia pediatrică; necesitatea corecției aportului nutritiv, ghidată terapeutic
Vlad Popescu – Medic specialist pediatru
Ora 15:30 – 15:45 Pauză de cafea
Ora 15:45 – 16:30
Utilizarea tehnologiei în tratamentul și diagnosticul copiilor cu tulburări de spectru autist: Aplicații ale roboterapiei
Silviu Matu- Lect. Univ. Dr. Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie, Universitatea Babeș-Bolyai
16:30 -17:00
Managementul contingențelor și eficacitatea intervenției comportamentale în tulburările pervazive de dezvoltare
Ana Sandra Pop – Psiholog clinician si psihoterapeut, Co-fondator Asociația JoyStory