Intampinati vremea calda de afara si soarele care a imblanzit iarna cu cateva carti pentru copii! Fie ca luati o patura de picnic si iesiti in parc, fie ca stati pe pervazul ferestrei cand vremea e ploioasa, o carte este modalitatea perfecta prin care va puteti conecta cu copiii.
Cititi-le cu voce tare, tinandu-i in brate, si instistati asupra detaliilor din ilustratii: ce insecte vedeti strecurandu-se prin iarba? Ce pasarele recunoasteti pe ramurile copacilor? Ce flori au inflorit? Bucurati-va de povesti, de aventuri si de umor, in timp ce descoperiti schimbarile pe care primavara le aduce.
Iata cateva recomandari de carti pentru copii pe varste de la editura Cartea Copiilor:
„Mica samanta” de Eric Carle (varsta: 0-5 ani)
Cea mai importanta poveste este cea a vietii. Ce este viata? Cum apare? Cum se iveste pe lume o fiinta? Sunt intrebari la care Eric Carle, cu geniul sau bine-cunoscut, reuseste sa raspunda pe intelesul copiilor pornind de la o mica samanta. Umila si neinsemnata, mai mica si fata de alte seminte, semincioara din aceasta carte ne spune o poveste mareata: lupta pentru telul in care crezi, nu te da batut si implineste-ti destinul.
„Calatorie printre ierburi si lumina” de Iulia Iordan, cu ilustratii de Cristiana Radu (varsta: 3-10 ani)
Faceti cunostinta cu Luli, o fetita care iubeste natura si secretele acesteia. A primit o misiune importanta de la mama ei – sa culeaga tot felul de flori si frunze de prin gradina si din imprejurimi. Colindand campii, fanete, lanuri, pasuni si gradini, Luli si Norocel, catelul sau jucaus, iti vor impartasi din tainele plantelor si florilor. Vei afla lucruri interesante despre cantece, jocuri sau obiceiuri lasate de bunici si strabunici.
„Uite ce-a iesit din ou” de Margaret Wise Brown (varsta: 2-8 ani)
Cand esti mic, lumea e plina de minunatii care abia asteapta sa le descoperi! Dar cum o fi ca minunatiile sa te descopere pe tine? „Uite ce-a iesit din ou” este o poveste despre cum sa spargi coaja singuratatii si sa-ti gasesti un prieten, foarte, foarte aproape de tine, care te astepta, la randul sau, sa parcurgi calea nebanuita de la inima ta catre inima sa. Tu l-ai gasit pe prietenul tau?
„Autobuzul magic. In stupul de albine” de Joanna Cole, cu ilustratii de Bruce Degen (varsta: 6-12 ani)
De unde vine mierea? O fac albinele, desigur, orice copil stie acest lucru. Dar cum o fac de fapt? Cum pot aceste fiinte atat de mici sa intemeieze un stup si sa construiasca faguri perfect hexagonali? Ca sa aflam toate aceste raspunsuri, cel mai usor ar fi sa ne transformam in albine! Iar in aceasta noua aventura a Autobuzului magic, copiii din clasa domnisoarei invatatoare Frizzle chiar asta fac, devin albine. Zburand prin gradini, bazaind incoace si-ncolo, adunand polen si jucandu-se cu ceara moale, copiii invata ca a fi albina inseamna sa muncesti impreuna cu ceilalti pentru binele tuturor. Poate de aceea mierea este atat de dulce si parfumata.
„Lotta si bicicleta” de Astrid Lindgren, cu ilustratii de Ilon Wikland (varsta: 4-9 ani)
Pe strada Zurbagiilor a venit primavara! Jonas, si Mia-Maria se dau la vale cu viteza, pe bicicletele lor. Pare foarte palpitant si distractiv. Dar Lotta, sora lor mai mica, poate doar sa-i priveasca. Oare cand va primi si ea o bicicleta adevarata?
„In iarba” de Yukiko Katō, cu ilustratii de Komako Sakai (varsta: 2-5 ani)
Pentru orice copil, dorinta de a descoperi lumea e de nestavilit. Ce e asta? Ce e aici? O aventura poate incepe oricand si in orice loc. De la pietrele de pe malul nisipos al unui rau. De la un fluture care s-a asezat pe una dintre pietre. De la ierburile printre care a zburat dupa o clipa, parca indemnandu-te sa-l urmezi.
„Hainele noi ale lui Pelle” de Elsa Beskow (varsta: 3-8 ani)
Pelle e un baietel obisnuit dintr-un sat din Suedia de acum aproape un secol. Creste vazand cu ochii si hainele ii raman mici. Asa ca tunde lana mieluselului sau si se decide sa isi faca singur un nou set de haine. Pe vremea lui Pelle, oamenii erau invatati ca nimic nu vine de la sine, ca nu poti dobandi ceva doar pentru ca-ti doresti acel lucru. Secretul acelor vremuri era munca facuta cu rost si cu tragere de inima. Chiar si un copil ca Pelle, nici prea mare, nici prea mic, are ceva de oferit celor din jur, dupa puterile si priceperea sa, iar rasplata binemeritata consta nu numai in hainele noi, ci si in increderea in propriile puteri.
„Broscoi si Brotac sunt prieteni” de Arnold Lobel (varsta: 5-12 ani)
Cu buna dispozitie, umor si tandrete, cele cinci povestiri din „Broscoi si Brotac sunt prieteni” (carte premiata cu medalia Caldecott pentru literatura in anul 1971) ne vorbesc despre unul dintre cele mai importante lucruri din viata: prietenia.
Image by PublicDomainPictures from Pixabay