CARTE AUDIO: Prabusirea Casei Usher - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

CARTE AUDIO: Prabusirea Casei Usher

Sfatulparintilor » Recomandări și timp liber » CARTE AUDIO: Prabusirea Casei Usher

Continuam sa militam pentru cartile audio: cea mai buna modalitate de a iti umple sufletul si ocupa mintea si imaginatia in orele petrecute in trafic, in tramvai, sau (de ce nu?) chiar in timp ce faci treburi prin casa. Insa pe aceasta iti recomandam sa n-o asculti noaptea, pentru ca… e Edgar Allan Poe, maestrul lugubrului gotic! Si cel care iti va citi aceasta capodopera romantica intunecata e maestrul George Motoi, asa ca sigur vei sta cu sufletul la gura toate cele 57,24 de minute cat dureaza audio book-ul!

 

Cartea a fost ecranizata in repetate randuri si iata ce spun mai jos cativa cunoscatori despre acele ecranizari si despre capodopera care le-a inspirat:

 

“Prabusirea Casei Usher este una dintre cele mai ecranizate bucati literare – in orice caz cea care a tentat cel mai mult cineastii – dintre toate povestirile lui Poe… Exista cel putin o duzina de ecranizari, cea mai impresionanta ramanand cea mai veche (din 1928), cea a francezului Jean Epstein, scenarizata de regizor impreuna cu Luis Bunuel si filmata de un operator pe nume Georges Lucas (!). Cinefilii romani au putut-o (re)vedea in 2008, la Festivalul Transilvania, intr-o proiectie in aer liber cu acompaniamentul live al ansamblului Einuiea (filmul fiind, desigur, mut). La drept vorbind, atmosfera povestirii se preteaza cel mai bine unei versiuni mut-expresioniste, alb-negru, cu putinele dialoguri ilustrate prin inserturi. In acelasi an (unul extrem de fertil pentru capodopere, atunci realizandu-se cateva titluri care au marcat o data in istoria cinematografului – cum ar fi Vantul lui Sjostrom, Patimile Ioanei d'Arc al lui Dreyer si Cainele andaluz al lui Bunuel si Dali), americanii Watson & Webber incercau o versiune la fel de expresionista, dar scurta, fara inserturi si plasata in anii '20, ce poate fi vazuta pe YouTube.

In 1949 un regizor uitat (a facut doar trei filme), britanic cu nume rusesc (Ivan Barnett), a realizat – se pare – cea mai fidela adaptare a povestirii lui Poe (pe care a si produs-o). Americanul Roger Corman avea sa inceapa – la randul saumai multe ecranizari dupa texte de Poe, printre care aceasta (prima, din 1960), cu inegalabilul Vincent Price in rolul lui Roderick Usher. Filmul (in culori) a fost un succes de public si de critica, relansand – practic – carierele amandurora si consacrandu-l pe Corman ca un maestru absolut al filmului de groaza. Intre mai multe versiuni pentru televiziune si altele pentru marele ecran (cea mai recenta datand din 2008) se detaseaza singura animatie de pana acum, datorata marelui cineast ceh Jan Svankmajer. Dateaza din 1980, dureaza numai 15 minute si este rodul intalnirii pe masa de disectie numita ecran a imaginatiei gotice a lui Poe si a celei suprarealiste a lui Svankmajer.” Alex. Leo Serban “Prabusirea Casei Usher este povestea unei existente tragice, gasita dincolo de granitele normalitatii, surprinsa intr-o ciudata si trista insingurare, supusa alienatiei. O opera fantastica, daca nu fantasmagorica. Ai grija de tine, ascultatorule, nu o asculta seara tarziu, pentru ca toata noaptea nu vei mai Inchide un ochi… ” George Motoi

Poe este unul dintre primii scriitori americani ai secolului 19 care a devenit mai popular in Europa decat in Statele Unite. Succesul lui imediat este pus si pe seama traducerilor facute de Baudelaire. 

 In Romania, textele lui Edgar Allan Poe au devenit cunoscute datorita Junimii conduse de Titu Maiorescu, fiind tradus, din limba franceza, de mari nume ale literaturii romane, ca Mihai Eminescu, I.L. Caragiale sau Alexandru Macedonski.

 

Poti comanda acest audio book chiar de la noi, din magazinul Sfatul Parintilor, dand clic AICI.

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 15/03/2011