Intotdeauna in relatia parinte-copil invatam si noi de la el, si el de la noi, este asa un fel de actiune reciproca, ce se desfasoara permanent. Nu exista parinte perfect, la fel cum cum nu exista nici copil perfect. Toti suntem oameni, cu toate cele bune si mai putin bune ale noastre. Important este ca atunci cand gresim, sa nu perseveram in greseala ci sa o folosim ca o experienta de invatare prin care data viitoare sa facem diferit.
1. Ca parinte trebuie sa stiu toate raspunsurile = FALS!!!
Exista multi parinti care considera ca este necesar sa stie raspunsul la orice intrebare. Ba mai mult, chiar daca nu stiu sa raspunda la vreo intrebare, fie dau un raspuns aiurea, fara legatura cu realitatea sau incep sa se ia la harta cu copilul.
Nu o sa scazi in ochii copilului daca ii spui ca nu stii raspunsul la o intrebare pe care ti-o adreseaza. Important este sa il asiguri ca te vei informa si ii vei raspunde cat de repede poti (si ii dai si un reper temporal: peste o ora, maine etc.). Atentie: mai ales pentru intrebarile incomode este important sa te tii de cuvant si sa nu mergi pe ideea ca uita el. Adeseori, poti cauta impreuna cu copilul tau informatiile pe care ti le-a cerut si astfel il inveti sa gaseasca singur raspunsuri la intrebarile pe care le are, lucru care il va ajuta sa devina autonom.
Sunt intrebari la care nu gasesti un raspuns, oricat ai cauta. In acest caz ii poti impartasi parerea ta, important este sa fie reala, in concordanta cu credintele tale.
Recomandare: aratand ca nu le stii pe toate, chiar cu pretul ridicolului cateodata de a face pe desteptul, il inveti pe copil ca nimeni nu are cum sa le stie pe toate, asa cum se intampla in lumea reala.
Toate aceste mituri si capcane ale comunicarii le poti descoperi in Ghidul Solutii practice pentru gestionarea conflictelor parinte-copil, scris de psihologul Mirela Horumba. Mai multe detalii aici
2. Daca iti iubesti copilul intotdeauna esti disponibil pentru el = FALS!!!
Sunt de acord cu ideea ca atunci cand iti iubesti copilul ai o mare disponibilitate pentru el si consider ca este firesc asa. Doar ca multi parinti fac o confuzie majora care aduce un mare potential conflictogen in relatia parentala. Majoritatea dintre cei intalniti de mine pana acum sunt absolut convinsi ca a fi parinte inseamna “a fi disponibil pentru copil 24 din 24 “.
Aici vreau sa-ti amintesc un aspect: degeaba esti prezent fizic, daca emotional esti in alta parte. Copilul simte, mai ales daca vrea sa faceti activitati impreuna (de exemplu sa va jucati) ca emotional nu esti acolo, iar totul devine doar o falsitate, care te mai si frustreaza si enerveaza. Parerea mea este ca ar fi cinstit si pentru tine si pentru copil sa ceri o pauza si sa te intorci atunci cand reusesti sa te conectezi emotional, mai pe romaneste cand ai chef sa faci acel lucru. Altfel, esti ca la teatru, unde vezi pe scena o piesa in care actorii nu sunt in rol (ia gandeste-te, sunt convinsa ca te-ai intalnit cu acest gen de experienta in viata ta)!
Recomandare: Fii in acord cu starea ta emotionala si daca nu esti disponibil, este mai cinstit pentru toata lumea sa recunosti. Asta inseamna sa-ti iubesti copilul, sa arati ca esti om si ca orice om ai si tu limitele tale, chiar daca esti parinte, sau mai ales daca esti parinte.
3. Cu cat explici mai mult, cu atat copilul tau va face ce trebuie = FALS!!!
Acesta este un alt mit, deoarece copiii, mai ales cei mititei, intre 2-7 ani, invata concret si nu se folosesc de logica si rationament. Daca te intereseaza, gandirea logica se dezvolta in jurul varstei de 10 ani. Ei au nevoie de propozitii simple pe care sa le poata urma si de experiente concrete pe care sa le poata intelege, adica de a arata pur si simplu. Vad adesea “sedinte de explicatii si argumente logice ale parintilor “, care evident nu creeaza decat alte suparari si neintelegeri. Acest aspect este valabil si pentru varstele mai mari, insa ai nevoie sa intelegi ca uneori este nevoie sa repeti aceleasi lucruri exasperant de mult timp… fiecare are propriul sau timp de invatare si nu ai cum sa grabesti ritmul nimanui, nici macar daca este copilul tau.
Orice predica mai lunga le intra pe o ureche si le iese pe cealalta, iar daca insisti si spui la nesfarsit, va trece pur si simplu pe langa ei. Simplitatea functioneaza cel mai bine, iar pe masura ce timpul trece si ei pot intelege.
Recomandare: Daca spui acelasi lucru de cateva ori si nu observi nici o schimbare, inseamna ca mesajul tau nu ajunge acolo unde ai tu nevoie. Albert Einstein spunea: “este o nebunie sa faci acelasi lucru si sa speri la un alt rezultat”. Asadar, fa ceva diferit!
Te invit sa descoperi si alte subiecte la fel de interesante in Ghidul Solutii practice pentru gestionarea conflictelor parinte-copil, scris de psihologul Mirela Horumba. Mai multe detalii aici
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici