Vara nu inseamna numai vreme insorita si multa distractie in afara casei. Pentru multe persoane, indeosebi copii si adolescenti, dar si suficienti maturi, vara aduce mult stranut, nas curgator si ochi rosii iritati – nu, nu este raceala ci sunt doar cateva simptome ale febrei fanului.
Ce este febra fanului?
Febra fanului este o denumire din popor care semnifica alergia la polen, reactia negativa puternica pe care corpul unor persoane o are in prezenta polenului, iar aceasta reactie consta in iritarea si inflamarea ochilor si nasului. O reactie alergica apare atunci cand sistemul imunitar ataca o substanta altminteri inofensiva care a patruns in corp.
Aceasta afectiune se mai numeste „rinita alergica sezoniera”. Se estimeaza ca afecteaza milioane de oameni in fiecare tara si ca mai mult de un membru de familie poate fi atins de aceasta alergie cel putin o data in viata. Unii dintre noi au febra fanului in fiecare vara, in timp ce altii par a se vindeca in timp, ceeace inseamna ca organismul lor nu mai percepe polenul drept un inamic demn de lupta.
Febra fanului afecteaza in medie 30% din oameni, incluzand 40% copii si intre 10-30% adulti. Probabil ca aceste statistici sunt subestimate intrucat multe persoane confunda simptomele alergiei cu cele ale unei banale raceli. Desi alergia in randul copiilor este mai comuna, aceasta problema poate aparea oricand, la orice varsta si de regula apare dupa ce corpul este expus in repetate randuri inhalarii substantei alergice.
Ce cauzeaza febra fanului?
Ori de cate ori inspiram polen sau cand polenul ia contact cu ochii, se poate declansa febra fanului iar acest lucru este posibil oricand primavara si vara. Copacii dau polen primavara, in timp de florile din iarba infloresc atat primavara cat si vara, iar florile buruienilor dau polen vara si la inceput de toamna. Exista multe tipuri de polen iar acestea nu sunt prezente in atmosfera in acelasi timp, asa ca putem identifica la care tip de polen suntem alergici atunci cand simptomele apar (unii oameni sunt alergici la polenul florilor de tei, altii la cel al plopilor sau al salcamilor infloriti).
Specialistii masoara cantitatea de polen din atmosfera, luand o mostra de aer in care se gasesc granule de polen si astfel se determina cum variaza cantitatea de polen din aer de la zi la zi. Cu cat este mai mult polen in atmosfera, cu atat simptomele alergiei sunt mai puternica, asadar aceasta informatie este una pretioasa in diagnosticarea si tratarea febrei fanului.
Febra fanului de regula debuteaza in anii timpurii ai adolescentei si simptomele de regula se diminueaza si in multe cazuri pot disparea in jurul varstei de 30 de ani.
Citeste si: A inceput sezonul alergiilor! Vezi unde se pot „ascunde” alergenii din casa ta
Simptome febra fanului
Simptomele principale constau in: ochii sunt aposi, ne ustura sau ne mananca, nasul ne curge ca la robinet, gatul ne poate ustura iar stranutul este la ordinea zilei, deseori el manifestandu-se in rafale. Simptomele acestea se pot agrava in anumite perioade ale zilei dar asta depinde de tipul de polen la care persoana este alergica.
Prevenire febra fanului
Cine sufera de rinita alergica si nu stie inca la ce este alergic si nici nu se duce la un alergolog sa afle, nu poate preveni in totalitate manifestarile dar cu putina grija se poate pune la adapost de neplacutele manifestari. Iata cateva sfaturi de urmat atunci cand simtiti ca incep sa se manifeste simptomele in cauza:
- Incercati sa reduceti activitatea in afara casei in perioadele in care polenul este la maxim ca intensitate.
- Tineti geamurile si ferestrele inchise acasa si in masina.
- Purtati ochelari de soare ca sa evitati patrunderea polenului in ochi atunci cand sunteti in exterior.
- Nu va tineti in dormitor hainele cu care ati fost pe afara ca sa evitati imprastierea polenului acolo unde dormiti si faceti intotdeauna un dus seara ca sa dati jos polenul de pe piele.
- In timpul perioadei in care se manifesta febra fanului, aveti grija sa va curatati regulat animalele de companie si tineti-le in exterior cand este posibil.
- Scapati de praful de casa facand cat mai des curatenie si aspirand casa frecvent. Astfel indepartati probabilitatea sa reactionati alergic si la praf.
- Nu tineti flori proaspete in casa.
- Nu fumati si nu lasati nici pe altii sa fumeze in casa voastra.
Retineti ca o persoana avand tendinta de alergie, poate dezvolta alergii nu doar la polenul florilor ci si la alti factori alergeni cunoscuti (praf, fum de tigara, par de pisica sau caine, etc) asadar prevenirea contactului cu acestea, atat cat se poate, este tot ce putem face mai bun pentru noi insine.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie