Studiu: Care este legătura dintre joacă şi miopia la copii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Studiu: Care este legătura dintre joacă şi miopia la copii

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Studiu: Care este legătura dintre joacă şi miopia la copii

V-aţi gândit vreodată cât de importantă este joaca afară pentru sănătatea copiilor, în special pentru cea a ochilor lor? Iată că un studiu recent relevă faptul că expunerea copiilor la lumina naturală a Soarelui reduce riscul apariţiei miopiei.

 

Studiul a fost efectuat de Jeremy Guggenheim şi colegii săi de la Facultatea de Medicină din Bristol şi de la Universitatea din Cardiff. Ei au analizat testele de acuitate vizuală în cazul a 7.000 de fete şi băieţi din comitatul Avon din sud-vestul Angliei, monitorizaţi de la vârsta de şapte ani şi până la vârsta de 15 ani. Părinţii lor au comunicat autorilor studiului numărul de ore petrecute de copiii lor afară, în fiecare săptămână, în special în intervalul de vârstă 8 – 9 ani, o perioadă importantă, deoarece acesta este intervalul în care se declanşează miopia. La 11 ani, copiii lor au purtat un accelerometru, timp de o săptămână, care măsura activitatea fizică depusă.

 

În rândul copiilor care s-au jucat cel mai mare număr de ore afară (cel puţin trei ore pe zi în timpul verii şi cel puţin o oră pe zi în timpul iernii) s-au înregistrat, la vârsta de 15 ani, cele mai puţine cazuri de miopie, în comparaţie cu cei care au petrecut mai mult timp în interior. Aceste rezultate sunt valabile indiferent de gradul de intensitate al activităţilor fizice depuse în exterior.

 

Aşa cum susţin mulţi oameni de ştiinţă, lumina Soarelui s-ar afla la originea acestui efect protector, graţie stimulării producţiei de dopamină la nivelul retinei, necesară pentru o bună funcţionare a funcţiei vizuale la copii. Aceste rezultate confirmă de altfel câteva studii precedente, dintre care unele au stabilit un risc de miopie mai mic cu 2% pentru fiecare oră petrecută la joacă, în aer liber, pe săptămână.

 

Incitarea celor mici să petreacă mai mult timp în exterior ar fi astfel un mijloc simplu pentru prevenirea miopiei la copii. Totuşi, şi alţi factori pot să intervină şi să interacţioneze între ei înfluenţând astfel apariţia acestei tulburări vizuale. Multiplicarea ecranelor (computere, tablete şi telefoane inteligente) şi educaţia care îi determină pe copii să rămână cât mai mult în casă pentru a-şi face temele reprezintă factori determinanţi pentru epidemia de miopie care a cuprins Asia.

 

De exemplu, 90% dintre tinerii din Singapore sunt miopi la terminarea liceului – un procent de nouă ori mai ridicat decât cel înregistrat în rândul tinerilor din Australia. În Franţa, până la 30% din tinerii cu vârstele cuprinse în intervalul 16 – 24 de ani şi circa 40% din populaţia totală suferă de această tulburare de vedere. În Marea Britanie, miopia afectează 25% din populaţia tânără. Aceste cifre îngrijorătoare îi determină pe oamenii de ştiinţă să preconizeze că în următorii 30 de ani, situaţia va fi şi mai gravă, numărul persoanelor mioape urmând să se dubleze în această perioadă.

 

 

Credit foto: Freedigitalphotos.net

Data articol: 13/08/2012