Societatea Romana de Pediatrie: Rata de vaccinare a copiilor in Romania scade dramatic - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Societatea Romana de Pediatrie: Rata de vaccinare a copiilor in Romania scade dramatic

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Societatea Romana de Pediatrie: Rata de vaccinare a copiilor in Romania scade dramatic
Societatea Romana de Pediatrie - vaccinare

Cu ocazia Saptamanii Europene a Vaccinarii, marcata in acest an intre 22 – 27 aprilie si in cadrul campaniei “Sa protejam impreuna copilaria”, Societatea Romana de Pediatrie atrage atentia asupra importantei vaccinarii, care ramane o metoda sigura si eficienta de preventie a bolilor infectioase. In contextul in care in Romania incidenta bolilor prevenibile este in crestere, specialistii pediatri reamintesc parintilor ca vaccinarea poate juca un rol decisiv in sanatatea si dezvoltarea copiilor. In fiecare an, in lume, vaccinarea salveaza peste 3 milioane de vieti.

 

Cele mai recente date publicate in noiembrie 2012 arata ca rata de vaccinare in Romania se situeaza mult sub pragul de 95%, recomandat la nivel international de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Astfel, vaccinarea in Romania a scazut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse in Programul National de Imunizare, cu exceptia celui facut direct in maternitate, ajungand in 2011 la valori ingrijoratoare.

 

Astfel, una dintre cele mai scazute acoperiri vaccinale in 2011 a fost de numai 74,9% la vaccinul anti rubeola – oreion – rujeola (ROR), iar in 2010, chiar mai mica, de 60%, cu mult sub pragul recomandat la nivel global. De asemenea, acoperirea vaccinala a coborat la nivelul de 89% si la vaccinarile impotriva poliomielitei, o boala care poate duce la paralizie, difterie-tetanos-pertussis (tuse convulsiva) si Hib – o infectie care poate fi fatala la copiii de varste mici sau care poate lasa sechele severe. Societatea Romana de Pediatrie, alaturi de Organizatia Mondiala a Sanatatii, subliniaza ca bolile eradicate (cum este poliomielita in Europa) ori epidemiile ar putea reveni, daca schemele de vaccinare se intrerup sau raman incomplete.

 

Totodata, in timp ce acoperirea vaccinala in Romania este in scadere, incidenta bolilor prevenibile inregistreaza cresteri alarmante. De exemplu, in 2012-2013, Romania inregistreaza cea mai ridicata rata de incidenta a rubeolei din toata Europa, de 27 de ori mai mare decat media europeana.

De asemenea, Romania ocupa locul 2 in Europa privind incidenta rujeolei (pojarului), o boala care poate fi prevenita prin vaccinare, depasind de peste 7 ori rata medie europeana. Mai mult, in ianuarie 2013, Romania a inregistrat cele mai multe cazuri de pojar din intreaga Europa. In contrast, in Bulgaria, un singur copil a fost diagnosticat cu aceasta boala, in aceeasi perioada, in decurs de un an. In fiecare zi, la nivel mondial, pojarul provoaca moartea a 450 de copii si reprezinta principala cauza a deceselor provocate de bolile prevenibile prin vaccinare.

 

„Atitudinea preventiva in bolile copilariei este benefica pentru copii, familie si spitale. Romania se afla pe primul loc in Europa privind mortalitatea la grupa de varsta 0-5 ani, iar morbiditatea prin boli respiratorii, digestive si deseori cutanate aglomereaza cabinetele de specialitate si spitalele in sezonul rece cu riscuri majore de intercontaminare. Extinderea vaccinarilor peste programul national de vaccinare obligatoriu este o sansa reala de ameliorare a calitatii vietii copiilor. Educatia familiilor, a personalului mediu in legatura cu aceste beneficii este esentiala pentru progres in acest domeniu”, declara Prof. Dr Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

„Lumea este mai aproape de eradicarea poliomielitei decat oricand inainte. Poliomielita este inca endemica in doar trei tari (Afganistan, Nigeria, Pakistan). Eradicarea poliomielitei va salva o valoare estimata de 50 miliarde de dolari in urmatorii 20 de ani, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. Efortul global de eradicare a poliomielitei a salvat 10 de milioane de oameni de la paralizie. Mari progrese au fost realizate in ultimii ani, inclusiv in Romania, prin introducerea vaccinului hepatitic B, care protejeaza impotriva bolilor de ficat (acesta a fost introdus in 190 de tari pana la sfarsitul anului 2011), si Haemophilus influenzae tip b, care protejeaza impotriva unor forme de meningita si pneumonie (acesta a fost introdus in 177 de tari pana la sfarsitul anului 2011). Pana recent Romania avea o traditie de succes in ce priveste vaccinarea, cu rate de acoperire ce depaseau 95%. Biroul nostru sprijina Ministerul Sanatatii si partenerii sai in eforturile sale de a reveni la bunele practici de vaccinare atat ca numar de copii vaccinati cat si ca numar de vaccinuri oferite si incurajeaza populatia sa se alature acestor eforturi, declara Victor Olsavszky, reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania.

 

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numai intr-un singur an, 1.5 milioane de copii au murit din cauza unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare. In acelasi timp, acest numar reprezinta 17% din totalul de decese la copiii sub 5 ani dintr-un an, dar sunt mai ales copii care ar fi putut fi salvati prin vaccinare. Din pacate, statisticile arata ca si in 2013, Romania continua sa aiba cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana la copiii de pana in 5 ani.

Societatea Romana de Pediatrie recomanda imunizarea copiilor impotriva tuturor bolilor infectioase prevenibile, atat cu vaccinurile cuprinse in Programul National de Imunizare, cat si cu cele impotriva infectiei cu rotavirus, varicelei sau a bolilor pneumococice. Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca 32% din decesele provocate de bolile ce puteau fi evitate prin vaccinare sunt cauzate de bolile pneumococice, in timp ce infectiile cu rotavirus sunt responsabile pentru un procent important de 30% din decese.

 

In iunie 2012, in cadrul campaniei, Societatea Romana de Pediatrie a lansat primul ghid cu “Recomandari de vaccinare in pediatrie din Romania”, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispozitia medicilor. Acesta este un suport real, cu argumente, in demersul de educare si informare cat mai corecta a parintilor cu privire la aspectele esentiale ale ingrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezinta unul dintre cei 3 piloni esentiali ai protectiei copilului, alaturi de nutritie si evitarea micilor accidente. Materialul poate fi consultat si descarcat de pe website-ul Societatii Romane de Pediatrie, www.srped.ro/Rubrica Vaccinuri.

Parintii pot consulta schema vaccinurilor recomandate de Societatea Romana de Pediatrie si pe http://www.protejamcopilaria.ro/imunizare/schema-nationala-de-vaccinare/

Data articol: 21/04/2013