Sfaturi pentru parinti de Craciun: Cum sa eviti accidentele si ranirile copiilor in sezonul sarbatorilor de iarna
Perioada de Craciun dar si cea de Revelion este incarcata de multe motive de bucurie dar si de multe pericole pentru copii pe care parintii nu reusesc sa le anticipeze si previna suficient de mult, oricat isi propun.
Viata de rutina pe care copiii o au pe durata anului este puternic data peste cap de atractivitatile specifice lunii decembrie: globuri de sticla, beteala, ornamente, brad, jucarii, semineu, artificii, beculete, luminite, lumanarele, zornaitoare, zurgalai si tot asa. Este greu sa reusesti sa tii un copil departe de toate miracolele viu colorate care il zapacesc, fascineaza, agita si innebunesc.
Practic fiecare element specific sarbatorilor poate fi un potential pericol de accident, ranire sau arsura pentru copii.
Asa se face ca darurile si elementele de decorare pentru sarbatorile de iarna provoaca multe accidentari daca nu sunt manuite cu grija. Statistic vorbind, annual peste 11.000 de cazuri de copii sunt tratati in salile de urgenta ale spitalelor din tara pentru rani si accidente cauzate de luminitele de sarbatori, de brazii de Craciun si de alte elemente specifice sezonului. In plus, se raporteaza statistic inca peste 12.000 cazuri de arsuri cauzate de lumanarelele de Craciun.
Specialistii in siguranta si protectia copiilor de la Centrul de Ingrijire din Atlanta ofera parintilor urmatoarele sfaturi profesioniste care vor sa aiba sarbatori cu adevarat linistite alaturi de cei dragi, evitand accidentele traumatice neplacute din aceasta perioada.
1. Permite copilului sa se joace doar cu jucarii potrivite varstei lui, indiferent ce vede in jur.
Daca ai mai mult de un copil, separa-le si eticheteaza-le jucariile ca sa stii exact care e setul de jucarii permis fiecaruia dintre copiii tai, pe varste, si stai cu ochii pe ei.
2. Nu permite niciodata bebelusilor si prescolarilor sa se joace cu jucarii ce contin bucatele mici care pot ajunge in gura si cu care se pot ineca.
Iti poti da seama daca o piesa e prea mica si risca sa fie un pericol daca e inghitita folosind un sul gol de la hartia igienica. Daca o piesa de jucarie intra in intregime prin acel tub, atunci este suficient de mica inca sa reprezinte un pericol real in cazul in care ajunge in gura copilului.
Te mai poate interesa si: Traditii si obiceiuri de Craciun din Romania si din jurul lumii. Cine le are mai frumoase?
3. Daca copilul primeste drept cadou bicicleta, role, skateboard sau scooter, asigura-te ca acesta o foloseste numai cu echipament de protectie.
Entuziasmul darului dublat de lipsa de experienta in manuirea ei poate duce la accidente dintre cele mai neplacute. Oricum, scooterele motorizate nu trebuie folosite de catre copiii sub 16 ani.
4. Tine ornamentele si orice produs de sezon care are varf ascutit complet departe de accesul copiilor.
Aceste 3 ZODII îți vor oferi întotdeauna o a DOUA SANȘĂ
Luna DECEMBRIE 2024 ne aduce două Luni noi și o Luna plină. În ce energii terminăm anul 2024
Acatistul de multumire – Slava lui Dumnezeu pentru toate