Cum poti preveni raceala la copii
Cel mai eficient mod de a preveni o noua racela a copilului tau este sa il inveti cum sa se spele bine pe maini si cat de des. Raceala comuna este imprastiata cel mai mult prin contact mana-mana. De exemplu, un copil racit isi atinge nasul apoi se joaca cu copilul tau si ii atinge mana si astfel si copilul tau va fi infectat cu virusul acelei raceli.
Raceala comuna se raspandeste deasemenea si prin obiectele infectate cum ar fi clantele de la usi, barele de sustinere ale scarilor, cartile, penarul, telecomenzile, tastatura computerului si mouse-ul. Un virus de raceala poate trai pe un obiect cateva ore, timp suficient pentru copil sa il atinga si apoi sa se frece la ochi sau la nas sau sa manance cu mana insuficient curatata.
Invata-ti copilul sa se spele des si bine pe maini. Repeta-i ori de cate ori este nevoie acest lucru, mergi tu cu el la baie ori de cate ori sunteti impreuna ca sa vada si sa asocieze cand e cazul sa se spele pe maini. Numai prin repetitie poate ajunge o informatie buna sa devina rutina si sa fie si executata instinctiv de catre copil. Este imposibil sa tina minte sa se spele pe maini numai pentru ca ii spui tu cand si cand. E nevoie de consecventa si insistenta pana ii intra in reflex acest gest vital pentru sanatatea sa.
Invata-l sa se spele pe maini inainte de fiecare masa, ori de cate ori a folosit toaleta sau s-a jucat acasa sau la scoala.
Cat timp dureaza spalatul pe maini eficient? Specialistii recomand sa cante copilul “La multi ani” de doua ori si aceasta este timpul (20 secunde) cat trebuie sa dureza spalatul pe maini ca sa se omoare toti germenii cu apa calda si sapun.
Daca copilul deja este racit, este important sa ii protejezi pe altii de virusul pe care el deja il are. Tine copilul acasa; se va reface mai bine si nu va imprastia in colectivitate microbul. Daca totusi nu ai cum sa faci acest lucru, incurajeaza-l sa isi acopere cu cotul gura cand stranuta si sa isi sufle nasul in servetel de unica folosinta pe care apoi sa il arunce la gunoi.
Insista explicand copiilor importanta de a se spala pe maini dupa ce isi sufla nasul, stranuta, tuseste, ca sa nu imprastie virusul.
Cum tratezi raceala la copii?
Racelile sunt boli care trec de la sine si pe care sistemul imunitar le poate gestiona bine in cateva zile. Cu toate acestea, anumite tratamente la domiciliu ajuta, cum ar fi:
– Odihna din belsug pentru copil
– Hidratare din abundenta
– Un umidificator in camera copilului pe timpul noptii. Mediul umed ajuta ca nasul si gatul sa nu fie uscate si sa respire mai usor.
– Ibuprofen sau paracetamol ca sa ii reduci febra si durerile. Ambele se gasesc in concentratii indicate pentru copii dar le veti administra la indicatia medicului!
– Apa de mare pentru administrare nazala
Aspirina nu este indicata pentru copii sau adolescentii care au simptome de raceala, indeosebi febra. Aspirina creste riscul sindromului Reye, o afectiune rara care apare aproape numai la copiii sub 15 ani si care afecteaza sever creierul si ficatul.
Vorbeste intotdeauna cu medicul inainte de a administra orice doctorie unui copil sub 6 ani.
Retine!
Antibioticele nu ajuta cu nimic o raceala in desfasurare. Doar daca simptomele se agraveaza de la zi la zi si febra creste, poti suspecta o infectie bacteriana si deci administrarea de antibiotice. Dar chiar si asa, discuta mereu cu medicul copilului. Nu orice antibiotic functioneaza la orice bacterie si in plus exista riscul ca cel mic sa dezvolte rezistenta la un anumit antibiotic in cazul in care i-a fost administrat des in ultimul an.
In timpul tratamentului cu antibiotic este obligatoriu sa ii protejezi flora intestinala administrandu-I in paralel probiotice pe care le gasesti la farmacii sau la magazinele naturiste, dar conform indicatiilor medicale.
Afla aici cum sa te refaci dupa raceala si gripa.
Citeste continuarea: 1 2