Copiii pot raci intre cinci si zece ori pe an, asa ca nu este de mirare ca adultii recurg deseori la medicamente pentru raceala si tuse pentru a trata simptomele celor mici. Un recent studiu realizat de Universitatea din Michigan arata ca parintii dau prea des copiilor medicamente pe care acestia nu ar trebui sa le consume.
Mai mult de 40% din parinti au declarat ca dau copiilor sub 4 ani medicamente care trateaza tusea, raceala, nasul sau au efect mixt, conform acestui studiu. 25% din parinti dau copiilor fara aviz medical decongestionant nazal.
Este stiut ca aceste medicamente ce trateaza raceala la copii nu se dau copiilor sub 2 ani din cauza faptului ca nu s-a dovedit cert ca nu au efecte secundare serioase ce le pot afecta sanatatea.
Din acest motiv, al atentionarilor incepute in 2008 de catre autoritati avizate in sanatatea copiilor din intreaga lume, acum majoritatea medicamentelor de raceala sunt interzise copiilor sub 4 ani iar acest lucru este scris, tocmai ca o masura suplimentara de precautie impotriva folosirii lor abuzive de catre parinti.
„Aceste medicamente nu reduc durata manifestarii infectiei si folosirea lor gresita fara indicatii medicale pot duce la tulburari serioase”, afirma specialistii. “Ceea ce induce parintii in eroare este faptul ca pe aceste doctorii este scris ca sunt pentru copii iar detaliile de folosire sunt scrise in interior cu litere mici, iar multi parinti nu citesc si acolo. De aceea ele nu trebuie date sub nicio forma copiilor sub 4 ani”.
Efectele secundare ale medicamentelor de raceala si tuse includ reactii alergice, batai accelerate cardiace, respiratie inceata sau sacadata, confuzii mentale, halucinatii, convulsii, greata, varsaturi, constipatie.
Intrucat adultii le folosesc si au efecte bune de ameliorare a starii de sanatate, ei cred ca ii pot ajuta la fel de bine si pe copii, dar ce este bun pentru adulti nu este si pentru cei mici, atentioneaza cadrele de specialitate.
Parintii trebuie sa fie vigilenti si sa citeasca instructiunile de folosire dar si sa vorbeasca intotdeauna cu medicul pediatru, singurul in masura sa dea un tratament medicamentos adecvat varstei copilului, greutatii sale, antecedentelor medicale, doctoriilor la care este alergic.
Intrucat numarul racelilor, virozelor, imbolnavirilor pe aparatul respirator superior si inferior sunt in crestere de la an la an in randul celor mici, din pricina aparitiei de noi tulpini de virusuri si de noi bacterii, specialistii intentioneaza intensificarea studiilor cu privire la efectele secundare asupra copiilor ale acestor medicamente de larga folosinta antiraceli, antivirale, antituse.
Atentie, parinti! Nu dati niciodata doctorii copilului fara consult medical, doar pentru ca “data trecuta” cand a racit, i s-a dat un tratament si aveti tendinta de a-l repeta, pentru a obtine acelasi efect. Consecintele asupra sanatatii lor pot fi serioase.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?