Jucarii care-ti pot rani copilul - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Jucarii care-ti pot rani copilul

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Jucarii care-ti pot rani copilul

Nimic nu incanta mai mult un copil decat primirea jucariei dorite. Cu totii am trait acest sentiment in timpul copilariei si incercam sa facem acelasi lucru si pentru copiii nostri de fiecare data cand avem ocazia. Insa nu toate jucariile care se gasesc pe piata sunt si lipsite de pericol pentru cei mici. Si chiar daca initial ar putea aduce incantare in ochii celor mici, mai tarziu exact aceleasi obiecte le-ar putea umple ochii de lacrimi.

 

Astfel ca cea mai buna solutie este sa va informati inainte daca o anumita jucarie este sau nu potrivita pentru micutul dumneavoastra, pentru ca intotdeauna este mai usor sa previi decat sa vindeci. Este adevarat ca daca se intampla accidente, firmele producatoare isi retrag produsele de pe piata. Nu stim cat de mult se aplica acest principiu si in Romania, dar in tarile civilizate este o practica obisnuita. Exista insa si exemple de jucarii care au fost comercializate luni si uneori ani intregi, inainte de a fi retrase.

 

Editia americana a revistei Forbes ne da cateva exemple de jucarii care au pus in pericol in 2010 viata utilizatorilor. Unul dintre acestea este calutul-balansoar, produs de the Rocking Horse Depot, USA, care a fost oprit de la vanzare in noiembrie 2010, la aproximativ 21 de luni de la lansarea sa, dupa ce o fetita de 2 anisori era cat pe ce sa-si piarda viata. Micuta s-a dezechilibrat si a ajuns sub jucarie. Din fericire parintii sai au fost aproape si totul s-a terminat cu bine. Accidente se pot intampla din cauza haturilor unor caluti de jucarie si care sunt suficient de lungi incat un copil in primii ani de viata sa se poata strangula din greseala cu ele.

La fel de periculos este si pachetul Play With Your Veggies (Joaca-te cu legumele tale), ale carui jucarii au in componenta lor fire subtiri de sarma. Acestea nu numai ca pot fi inghitite cu usurinta de cei mici, dar le si pot provoca zgarieturi in cazul in care nu sunt manevate corect. Cel mai „periculos” din acest punct de vedere este sparanghelul, Oficiul pentru protectia consumatorilor din Statele Unite recomandandu-le parintilor ca, in cazul in care achizitioneaza un astfel de set, sa contacteze compania producatoare pentru inlocuirea acestei legume. Pachetul Play With your Veggies a fost retras de pe piata americana in septembrie 2010.

Un produs care a facut furori si pe piata romanesca sunt asa numitele BoBo Balls. Confectionate dintr-un material moale si elastic cu bile de plastic la capat, jucaria este recomandata de catre producatori copiilor intre 19 si 35 de luni. Insa bilele de la capat se pot desprinde foarte usor, existand pericolul ca cei mici sa le inghita si sa se sufoce. In plus, materialul din care sunt confectionate jucariile este usor inflamabil. Loturi din acest gen de jucarii au fost retrase de pe piata din Statele Unite in septembrie 2010.

 

Ca o regula generala este bine sa eviti achizitionarea unor jucarii care sunt formate din mai multe componente mici, magneti sau chiar baloane, in cazul in care ai copii mici care le pot inghiti. Unii ar putea spune ca, in asemenea conditii, nici o jucarie n-ar mai trebui daruita copiilor din cauza faptului ca ar putea fi o posibila arma care i-ar putea rani. Insa trebuie doar sa fim extrem de atenti cum selectam jucariile, in functie de varsta copilului si de cum sunt facute, sa nu aiba parti mici usor detasabile, sau muchii taioase, suruburi sau cuie cu capete iesite inafara, etc. Cum spuneam mai devreme: este mai bine sa ne luam toate masurile de siguranta, decat sa regretam mai tarziu ca nu le-am luat.

Data articol: 12/12/2010