Vremea de afara este foarte instabila si o luam de la capat cu eterna preocupare pe care noi, parintii, o avem sezon dupa sezon, an dupa an, indiferent de varsta copilului nostru: sa ii crestem imunitatea, sa fie rezistent la boli, in colectivitati. Evident ca un copil mai mic are o imunitate cu mult mai scazuta decat un copil trecut de 5 ani, si ca atare procedurile imunizarii lui sunt mai numeroase, dar si copiii de varsta scolii au nevoie de o atentie sporita din partea familiei pentru ca ei intra in colectivitati cu mult mai mari decat in etapa gradinita iar mediul este plin de microbi si virusi diferiti decat cei cu care deja se obisnuise copilul.
Cum sa ne intarim copiii?
Iata una din dominantele unui parinte, pe care le mai lamurim si noi o data. Solutiile sunt ieftine, la indemana, fara mare filozofie in spate. Trebuie doar sa le cunoastem:
Hraneste-l sanatos
Nu degeaba medicii si nutritionistii insista cu portiile de fructe si legume proaspete, ele sunt o bomba de vitamine si minerale absolut necesare copilului. Lui ii sunt necesare: vitamina C din citrice, mere, patrunjel, rosii, ardei, piersici, fructe de padure; vitamina A din morcovi; vitamina E din uleiuri vegetale.
Incurajeaza-l sa faca miscare zilnica in aer liber
Inscrie-ti copilul la un sport de echipa care se deruleaza cat mai mult in aer liber, pe care el sa il poata practica de placere ulterior toata viata lui in propriul sau timp liber. Ajuta-l sa invete sa inoate, sa patineze, sa se plimbe cu rolele, sa schieze, sa joace tenis. Sporturile care necesita prezenta copilului in afara unui spatiu inchis sunt un adevarat cadou pentru el si pentru tine. Activitatea fizica stimuleaza circulatia sangelui si o data cu el, a celulelor sistemului imunitar. Copilul va avea pofta de mancare – deci va manca ceeace tu ii prepari sanatos – si va dormi foarte bine.
Asigura-te ca se odihneste suficient
Copiii s-ar juca incontinuu. De altfel, se spune ca vezi un copil ca doreste sa stea linistit sau sa doarma doar atunci cand este bolnavior si ii cere corpul odihna ca sa se refaca. Insa noi trebuie sa ii cream un program si sa ne tinem de el cu consecventa, de asa natura incat copilul sa nu se culce mai tarziu de maxim ora 22 si sa doarma minim 9 ore pe noapte.
Daca reuseste sa prinda si o ora de somn dupa-amiaza, ca sa aiba energie pentru a doua parte a zilei, este excelent. In orele de somn, corpul isi incarca efectiv bateriile cu energie. Sa nu ne lasam pacaliti de aparente, anume ca cel mic este vioi chiar daca a dormit putin cu o noapte in urma. In timp scurt (zile, saptamani) efectul lipsei de odihna suficienta isi va spune cuvantul si imunitatea ii va scadea, lasand corpul vulnerabil in fata microbilor de pretutindeni.
Citeste si: Raceala la copii: Cat de des este normal sa raceasca un copil pe an
Ofera-I zilnic ocazia sa stea in lumina solara si aer curat
Un copil sanatos, cu un corp puternic si o imunitate solida, este un copil care iese zilnic afara, ia contact cu razele soarelui si inspira aer proaspat. Noi trebuie sa gasim pretexte de a-I oferi aceasta ocazie, chiar daca el mai comenteaza ca vrea in casa, sa se joace cu jucariile in camera lui sau sa stea la computer sau la televizor. Desi pentru noi este mai comod ca cel mic sa isi vada de ale lui si noi de ale noastre prin casa, mai ales ca avem atatea de facut si mai venim si dupa multe ore de serviciu, este pentru binele intregii familii sa organizam o asemenea iesire zilnic. Daca este vara si soarele este in exces, vom respecta indicatiile medicului cu privire la orele permise a iesi cu copilul la aer si, indiferent de varsta, il ungem cu crema solara cu factor de protectie ridicat. Ca sa stam linistiti…
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie