Ghid de tratare a taieturilor si loviturilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ghid de tratare a taieturilor si loviturilor

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Ghid de tratare a taieturilor si loviturilor
Ghid de tratare a taieturilor si loviturilor
Tratarea taieturilor si loviturilor este acum simpla si sigura. Probabil nu exista copil in lumea aceasta care sa nu fi avut macar un cucui, o rana la genunchi sau o vanataie. Chiar daca aceste mici accidente sunt extrem de neplacute, atat pentru copil, cat si pentru mama… se intampla, iar mama trebuie sa fie pregatita in orice moment sa trateze taieturile si loviturile dar si sa-i distraga piticului atentia de la durere.
In popor se spune ca nu vei vedea niciodata baba frumoasa si copil cuminte. Mamicile pot confirma ca a doua varianta este cu siguranta adevarata. Chiar daca acum ai in patut un bebelus linistit, atunci cand va invata sa mearga, acesta se va transforma intr-un nazdravan, care va excalada orice piesa de mobilier si va alerga spre toate lucrurile interzise, cu o viteza greu de imaginat. Daca te gandesti ca tu esti o persoana atenta, grijulie si il vei prinde inainte sa cada, este aproape imposibil sa reusesti de fiecare data. Cel mai sigur este sa te pregatesti din toate punctele de vedere sa faci fata unor cucuie, vanatai, taieturi si julituri.
O taietura, o julitura sau o lovitura (o vanataie) cu sau fara umflare sunt in esenta acelasi lucru, cu exceptia faptului ca prima are loc la suprafata pielii iar cealalta sub piele, in tesutul moale de sub piele. Aceasta diferenta face ca si tratamentul de prim ajutor sa fie diferit. Si asta pentru ca in primul caz (taieturi si alte rani deschise) zona se poate infecta.

Cucuie, lovituri si vanatai

Cucuiele si vanataile sunt daune care au loc in tesutul moale sub piele, cu pastrarea integritatii pielii si fara scurgeri de sange in interior. Aceste daune sunt provocate de actiuni de lovire, strivire sau presare. La inceput copilul va simti o senzatie de arsura, dupa care la cea mai mica atingere a pielii va experimenta o durere variabila. Zona afectata isi va schimba culoarea (invinetire) in diferite nuante de albastru si mov. Dupa cateva zile pielea isi schimba din nou culoarea devenind usor verzuie si chiar galbena. Iata cand le poti trata acasa.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Data articol: 10/03/2019