Sa ai un copil sociabil si prietenos este visul oricarui parinte. Din pacate, insa exista o boala pe care unii copii o au, iar cei care se confrunta cu asa ceva si-ar fi dorit, totusi, ca micutii lor sa nu fie chiar atat de prietenosi. Boala la care ne referim se numeste Sindromul Williams, iar cei care sufera de asa ceva sunt extrem de prietenosi, sociabili si increzatori in oameni. Partea intunecata a bolii consta in faptul ca persoanele care au acest sindrom nu au suficient de bine dezvoltat instinctul de conservare. Nu se tem pentru viata lor, nu pot face diferenta intre un om cu adevarat prietenos si unul periculos.
Ce este sindromul Williams?
Sindromul Williams este o boala genetica extrem de rara. Asa de rara incat multa lume nici nu a auzit de aceasta boala care afecteaza copiii. Din punct de vedere statistic, doar un copil la 7.500 de nasteri are aceasta boala. Copiii care sufera de sindromul Williams n-au niciun fel de teama de straini, se imprietenesc uimitor de rapid, cu oricine. Studii realizate in Europa releva faptul ca inca de cand sunt bebelusi, micutii nu fac deosebirea intre rase. Este cunoscut faptul ca bebelusii pot face diferenta intre rase si se simt mult mai confortabil langa cei asemanatori lor. Insa la copiii care sufera de sindromul Williams, nu exista nicio legatura neuronala care sa faca diferenta rasiala.
Ce cauzeaza sindromul Williams?
Se pare ca aceasta boala este cauzata de disparitia a 25 de gene din cromozomul 7. Desi sunt in jur de 20.000-25.000 gene in genomul uman, chiar si disparitia a 25 poate duce la dezechilibre majore in dezvoltarea fizica, psihica si comportamentala a unei persoane.
Simptomele sindromulului Williams?
In general, copiii cu sindromul Williams prezinta cateva caracteristici faciale:
– nas in vant
– ochi mari si departati unul de altul
– gura larga si buze carnoase
– barbie mica
– obraji pufosi
– dinti neregulati, cu spatii largi intre ei.
La nastere, bebelusii care sufera de sindromul Williams pot avea greutate mica, si pot prezenta ulterior probleme la alimentatie si la cresterea in greutate. Copiii cu sindromul Williams pot sa nu vorbeasca pana la varsta de 3 ani.
La unii copii se pot intalni dizabilitati de invatare sau probleme de echilibru si coordonare. Alti copii pot fi hiperactivi, cu probleme la culcare.
In schimb, copiii si adultii care sufera de aceasta boala sunt extrem de sensibili si de politicosi. Nu se tem de straini si le place foarte mult contactul cu oamenii. Au un auz extrem de sensibil si pot fi deranjati de zgomotele puternice.
Unul din primele semne fizice ale sindromului Williams este ca vasele de sange din inima sau din corp sunt diferite. Aorta sau artera pulmonara pot fi deplasate, ducand la murmurul inimii. Uneori este nevoie de interventie chirurgicala pentru remedierea problemei.
Iata un documentar interesant prezentat la Televiziunea ABC despre copiii care sufera de Sindromul Williams.
Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!
45 de cuvinte si expresii interzise parintilor
33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025