Cum pastrezi sanatatea copilului in colectivitate devine prioritatea oricarui parinte, mai ales in aceasta perioada pandemica. Unii copii sunt sau nu sunt generosi cand vine vorba de a imparti o jucarie insa cu siguranta toti sunt generosi cand e vorba de a imparti un microb, un virus, o raceala. Pur si simplu ei nu stiu cum sa se fereasca de prietenii lor din grupa de gradi sau din clasa, daca acestia sunt bolnavi. Pentru copii, apropierea inseamna socializare, sansa de a se imprieteni, a fi acceptat si iubit, de a iubi si de a nu fi singur in acea colectivitate. Greu pentru ei sa inteleaga ca trebuie sa mentina distanta ca sa isi protejeze sanatatea.
Asadar, ce poate face un parinte in aceste circumstante?
Nu vei reusi sa eviti toate valurile de raceli si viroze ce apar in colectivitatea copilului tau, dar poti sa iti inveti bine copilul regulile de igiena precum si ce sa faca daca are copii bolnavi in jur.
1. Invata-ti copilul sa se spele bine pe maini
Spalatul pe maini este forma cea mai utila pentru a avea corpul sanatos, la gradi sau la scoala precum si in afara lor. Copiii pot invata sa se spele pe maini de la varste foarte fragede iar parintii isi pot spala copiii pe maini cu mult inainte ca ei sa invete sa se spele singuri, ca sa se obisnuiasca cu gestul, cu deprinderea si cu frecventa sa de cateva ori pe zi.
2. Tine aproape de servetele
A avea servetele la gradinita sau la scoala este de regula un lucru firesc pe lista de necesitati a unui copil in colectivitate. Asigura-te ca ii pui copilului tau in ghiozdanel pachetul de servetele si ca il inveti sa le foloseasca, pentru ca este cu mult mai igienic decat folosirea unei singure batiste pe parcursul intregii zile atunci cand este racit si ii curge nasul.
3. Fii la zi cu vaccinarea copilului
Este foarte important sa vaccinezi la zi anual copilul. Un copil vaccinat este un copil protejat de diverse imbolnaviri, dar si ceilalti copii din anturajul sau sunt protejati. Chiar daca nu am mai intalnit de zeci de ani unele boli pentru care copiii sunt vaccinati, este important sa respectam schema de imunizare a copilului, altfel acele boli vor reveni cu siguranta.
Citeste si: Febra la copii. Ce inseamna si cum poate fi combatuta
4. Tine la indemana un gel de dezinfectat mainile copilului
Copiii se murdaresc tot timpul, nu e nici un dubiu. Din nefericire, nu avem mereu la indemana o chiuveta si un sapun ori de cate ori copilul atinge o banca murdara sau jucarii pe care au pus mana si alti copii deja bolnavi. Un gel dezinfectant la indemana face minuni atunci cand mana copilului nu este excesiv de imbacsita de murdarie iar apa si sapunul nu sunt la indemana. Gelul dezinfectant este usor de folosit si se gaseste peste tot in farmacii sau hypermarketuri. Atentie insa la folosirea lui cand copilul este prea mic.
La varsta de gradinita e greu de crezut ca un copil poate folosi singur gelul dezinfectant, dar e important sa il aiba in ghiozdan si sa vorbesti cu educatoarea copilului tau, sa il foloseasca ori de cate ori se impune nevoia. Copiii trebuie invatati ca trebuie sa isi miste mainile pana se usuca tot gelul. Cand copilul e de varsta scolara, poate fi invatat cu perseverenta sa recunoasca situatiile in care sa foloseasca gelul: inainte sa isi manance sandwichul in pauza de masa, in alte situatii in care simte ca are mainile murdare. Nu e simplu sa ii impui un asemenea obicei insa cu siguranta ca se va deprinde cu el daca insisti.
5. Da copilului mancare sanatoasa la pachet
Rata de obezitate din randul populatiei moderne atinge si copiii nostri. Nu e de mirare ca cei mici iau excesiv in greutate daca primesc gustari la scoala sau la gradinita pe baza de dulciuri sau fast food sau chipsuri nesanatoase. Rolul tau ca parinte este sa il inveti obiceiurile sanatoase alimentare, sa ii dai la pachet mancare sanatoasa si sa insisti zilnic pe aceste informatii. Chiar si asa, trebuie sa fii pregatit pentru o lunga perioada in care sa fii consecvent cu mesajele tale. Anturajul si pofta pentru ce vede in jur sunt inamicii tai principali.
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua