În Bucureşti există 11 creşe ecologice, iar până la finele acestei luni, numărul lor va creşte la 13. În aceste creşe, mobilierul este din lemn natur vopsit cu o vopsea ecologică fără toxine, saltelele sunt din fibre de cocos, iar jucăriile sunt produse toate în România, din lemn natur. Centrele au fost create în cadrul unui proiect iniţiat de Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, iar, până la sfârşitul lunii, urmează să se înfiinţeze şi două unităţi mobile care vor oferi serviciul de „drop off baby”.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, printr-un proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile, şi-a stabilit crearea a unui număr de 13 creşe de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copiii cu vârste între 0-3 ani. Creşele sunt destinate exclusiv părinţilor care activează pe piaţa muncii.
Conceptul de educaţie timpurie presupune trecerea de la creşele în care copiii erau doar îngrijiţi şi hrăniţi, la creşele care pun accent pe dezvoltarea copilului mic prin activităţi educative.
„Conceptul de educaţie timpurie pe care noi încercăm să-l introducem în cadrul proiectului „Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine” presupune trecerea de la o perspectivă strict medicalizată a îngrijirii copilului mic, la una bazată pe conceptul de educaţie timpurie, aşa cum se întâmplă în ţările dezvoltate din UE. Centrele pe care noi le propunem mămicilor din Bucureşti presupun să punem un accent puternic pe activităţile educative”, a explicat pentru RTV.NET Cosmina Siminean, director DGAS.