Combate constipația copilului tău încă din prima zi de viață - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Combate constipația copilului tău încă din prima zi de viață

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Combate constipația copilului tău încă din prima zi de viață
constipația bebelușului

Constipația, în cazul copiilor, se manifestă printr-o eliminare întârziată a scaunelor, la 2-3 zile, deci la ceva mai mult timp după ingerarea unei mese, scaunele fiind de obicei dure și în cantitate mică. Aproximativ 10% dintre copiii cu vârsta mai mică de 12 ani pot prezenta constipație, iar în cazul bebelușilor constipația este mult influențată de alimentație (mai ales în cazul celor hrăniți cu formule de lapte).  De obicei, părinții sunt îngrijorați dacă micuțul nu are scaun zilnic, dar aceștia trebuie să fie atenți nu doar la frecvența defecației, ci și la modul în care este eliminat scaunul: ușor, spontan, fără dureri sau dificil și însoțit de crampe. 

Pentru ca micuțul să scape de acest disconfort, medicii recomandă o atenție sporită asupra alimentației, dar și utilizarea unor prebiotice.

Prebioticele sunt o sursă de hrană pentru bacteriile bune, în special bifidobacterii, care trăiesc în colon, crescând numărul acestora. Ele sunt fibre nedigerabile care afectează în mod benefic gazda prin stimularea selectivă a creșterii și/sau activității unui număr limitat de bacterii în colon, care pot îmbunătăți sănătatea gazdei. Acestea au potențialul de a împiedica dezvoltarea bacteriilor cu efecte negative, care determină  un dezechilibru al microbiomului intestinal. 

Microbiomul intestinal este un ecosistem format din totalitatea microorganismelor corpului uman, iar peste 70% din acestea se regăsesc în colon. Deși  dezvoltarea microbiomului intestinal începe încă din viața intrauterină, compoziția acestuia este considerată stabilă după primul an de viață, fiind influențată în continuare de o serie de factori precum: dietă, stil de viață, antibiotice și alte tratamente, inflamație, factori genetici. 

Beneficiile prebioticelor pentru copiii cu constipatie au fost demonstrate în cadrul unor studii științifice ample. Un astfel de prebiotic este Bifido Baby. Fiecare plic cu pulbere  conține 4 g de inulina îmbogățită cu oligofructoză fiind o formulă specială care acționează pe toată lungimea colonului, avand  un potențial în îmbunătățirea metabolismului  de la nivel intestinal și un efect pozitiv asupra sănătății sistemului digestiv. 

Rezultatele benefice ale Bifido Baby au fost demonstrate în cadrul unui studiu clinic, în care au fost incluși peste 200 de nou născuți la termen, alimentați cu formulă de lapte nesuplimentată/suplimentată cu Bifido Baby în primele 4 luni de viață. Alți 131 de nou născuți alăptați au fost urmăriți pentru comparare. În comparație cu grupul de control, bebelușii care au primit Bifido Baby au prezentat o frecvență crescută a scaunelor, o consistență a scaunelor mai scazută și mai constantă și foarte apropiată de cea a nou născuților alăptați, dar si o compoziție a microbiomului apropiată de a nou născuților alăptați

 De asemenea, datele recente arată că suplimentarea cu fructani tip inulină la copiii cu vârsta între 3-6 ani este asociată cu o concentrație crescută de Bifidobacterium, cu reducerea consistenței scaunului și cu reducerea episoadelor febrile care necesită asistență medicală.

Bifido Baby tratează cauza sau efectul constipației?

Raspunsul este simplu: tratează la țintă cauza constipației și nu are efect laxativ, deoarece studiile științifice susțin că administrarea de prebiotice cu conținut de inulină îmbogațită cu oligofructoză crește numărul bacteriilor benefice la nivelul intestinului și protejează împotriva  dezvoltării cu bacterii negative.

Bifido Baby se poate administra din prima zi de viață a copilului, la recomandarea medicului, fiind utilizat pentru reglarea tranzitului intestinal și diminuarea disconfortului abdominal asociat constipației (colici intestinale, balonare). 

            În plus, Bifido Baby are potențialul de a stimula imunitatea atât la nivel local, cât și la nivelul întregului organism, studiile științifice demonstrând rezultate și pentru modularea sistemului imunitar al sugarului (reducerea riscului de apariție a dermatitei atopice, urticariei alergice, infecțiilor recurente), dar și pentru reducerea aportului energetic în obezitate și supraponderabilitate prin gestionarea zahărului din sânge, deoarece susține o creștere mai mică a nivelului de glucoză și un răspuns mai mic al insulinei. 

Data articol: 24/04/2020