Caderea dintilor de lapte la copii. Dintii de lapte sunt temporari si cad in copilarie, fiind inlocuiti cu cei permanenti. In cele mai multe cazuri primul dintisor de lapte cade pe la varsta de 6 ani, iar ultimul cel mai tarziu la 12 ani. Fiecare copil traieste diferit aceasta experienta si trebuie ajutat sa inteleaga si sa treaca prin ea fara dureri. Afla ce trebuie sa faci cand micutului tau incep sa ii cada dintisorii!
La ce varsta incepe caderea dintilor de lapte la copii?
Majoritatea copiilor are un numar total de maxim 20 de dintisori de lapte. Acest numar este depasit in cazuri foarte rare. Toti cei 20 de dintisori vor cadea treptat si vor fi inlocuiti cu dantura permanenta, pe care copilul o va avea toata viata.
Varsta la care se intampla acest lucru difera de la copil la copil. Ceea ce se stie este ca la fetite dintii de lapte cad mai devreme decat la baieti.
Primii dintisori vizati pentru inlocuire sunt incisivii centrali, care au tendinta sa cada in jurul varstei de 6 anisori. Incisivii laterali sunt urmatorii care dispar din dentitia micutului tau si evenimentul are loc in jurul varstei de 6-7 ani. Ultimii care cad sunt caninii, molarii primari si secundari, care se pierd toti intre 10 si 12 ani.
Aceste varste sunt orientative si chiar daca cei mai multi copii isi pierd dantura de lapte pana la implinirea varstei de 12 ani, exista si exceptii care pot depasi aceasta varsta, fara a ridica probleme.
Si varsta la care erupe dantura permanenta difera in functie de fiecare copil in parte, dar primul dintisor incepe sa „rasara” in gurita lui la scurt timp dupa ce l-a pierdut pe primul. Nu trebuie sa cada toti, pentru ca dantura permanenta sa iasa. Ei sunt inlocuiti pe masura ce cad.
Ce trebuie sa faca parintii cand incep sa cada dintii?
Citeste continuarea pe COPILUL.RO.
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta