5 mituri despre febră la copiii mici - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 mituri despre febră la copiii mici

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 5 mituri despre febră la copiii mici

Febra la copiii mici este un fenomen destul de des întâlnit, dar în faţa căruia tinerii părinţi, care se confruntă cu aceasta pentru prima dată, au tendinţa de a se îngrijora peste măsură. Temerile cele mai mari ale acestora sunt legate de consecinţele pe care febra le poate avea, ca de exemplu afectarea sistemului cerebral sau paralizie.

Iată mai jos cinci mituri despre febra la copiii mici:

 

 

1. Copilul are febră dacă temperatura lui este peste 38o C

Adevărat! Putem considera că micuţul are febră atunci când observăm că temperatura lui depăşeşte 38o C. Temperatura poate varia în funcţie de cum este măsurată. Pentru a putea evalua corect starea unui bebeluş sub patru săptămâni, se recomandă măsurarea temperaturii cu un termometru electronic, sub axilă. Pentru copii care au vârsta până în cinci ani, poate fi folosit acelaşi tip de termometru, cu care se poate lua temperatura inclusiv de la nivelul urechii.

 

 

 

2. Febra este periculoasă

Adevărat! Febra este răspunsul organismului la o infecţie generată de bacterii sau de virusuri. Odată ajunşi în organism, factorii infecţioşi eliberează agenţii febrili care, la rândul lor declanşează febra. Pe de-o parte, aproximativ 39-74% dintre copiii cu vârsta mai mică de cinci ani fac febră, cauzele acesteia fiind cel mai adesea răceala sau gripa. Pe de altă parte, în aproximativ 1% dintre cazuri, poate fi vorba despre infecţii bacteriene grave precum meningită sau pneumonie, situaţie în care febra poate pune în pericol viaţa copilului.

 

 

 

3. Febra la copilul mic nu poate fi tratată

Fals! Pentru reducerea febrei la copiii cu vârste mici, până în cinci ani, există clasa de medicamente denumite generic „antitermice”. Acestea se eliberează fără prescripţie medicală şi părinţii le pot administra copiilor până la şi după consultul medical, de specialitate. Este bine de ştiut faptul că antipireticele care conţin ibuprofen au proprietatea de a reduce febra chiar în interval de cincisprezece minute, efectele acestora având durata de până la opt ore de la administrare.

 

 

 

4. Copiii care au intoleranţă la zahăr nu pot primi antitermice

Fals! Părinţii ai căror copii au intoleranţă la zahăr pot alege formule de antitermic pe bază de ibuprofen care nu conţin zahăr. Acestea sunt disponibile sub formă de suspensie orală, cu diferite arome precum portocale sau căpşuni, gusturi plăcute care ajută ca acestea să fie mai uşor primite de către copii. De asemenea, antipireticele suspensie orală pot fi administrate cu uşurinţă, în doza corectă, datorită seringii cu marcaj special care însoţeşte produsul.

 

 

 

5. Paracetamolul şi ibuprofenul pot fi administrate alternativ

Adevărat! Pentru reducerea febrei la copiii cu vârsta între 3 luni şi 12 ani, părinţii pot administra acestora antipiretice care conţin ibuprofen sau paracetamol. Trebuie ştiut faptul că medicii recomandă ca acestea să nu fie incluse în tratament simultan, iar alternarea lor nu ar trebui să devină o obişnuinţă. De asemenea, studiile au dovedit faptul că ibuprofenul administrat exclusiv este mult mai eficient încă din primele patru ore decât dacă ar fi alternat de paracetamol.

 

Data articol: 03/11/2014