Vara este anotimpul concediilor, al taberelor şi este foarte important pentru părinţi să ia toate măsurile de siguranţă pentru copiii lor. Indiferent de câte ori aţi auzit sau aţi citit unele sfaturi, întotdeauna este bine să fiţi la curent cu sfaturile de siguranţă pentru copiii tăi.
1. Centura de siguranţă, vitală pentru copii
Plecaţi în vacanţă cu maşina. Câţi dintre voi puneţi centurile de siguranţă copiilor aflaţi pe bancheta din spate? Dacă faceţi asta, felicitări! Dacă nu, amintiţi-vă că aşa cum îi protejaţi de soare cu crema SPF, la fel trebuie să-i protejaţi şi de eventualele accidente, punându-le centura de siguranţă. Din păcate, rata cea mai mare de deces în rândul copiilor este cauzată de accidentele rutiere.
Atenţie şi la modul în care puneţi centura de siguranţă. Aceasta trebuie trecută pe deasupra pieptului. NU peste abdomen. Chiar şi în cazul unui accident minor, centura de siguranţă pusă peste abdomen poate duce la rupturi ale organelor interne. Dacă este însă de-a lungul pieptului, acesta protejează organele interne.
2. Trebuie să ştiţi tot timpul unde sunt copiii
În concedii, oamenii sunt mai relaxaţi şi nu mai dau atenţie unor aspecte, aparent minore, dar care sunt extrem de importante. Trebuie să ştiţi tot timpul unde sunt copiii. Indiferent de vârstă, repetaţi-le că este foarte important să vă spună de fiecare dată când pleacă undeva. De asemenea, copiii ar trebui învăţaţi să aibă încredere în nicio persoană care nu face parte din familie sau din grupul cu care plecaţi în concediu.
Fiţi atenţi dacă mergeţi cu cortul. Chiar şi un mic incendiu poate provoca pagube mari. Iar dacă mergeţi să faceţi plajă pe cursul unui râu sau pe malul unui lac, trebuie să vă luaţi aceleaşi măsuri de precauţie ca atunci când mergeţi la mare. Mulţi copii au pierit luaţi de curenţii de apă.
3. Sfaturi pentru copii dacă staţi acasă
Chiar dacă nu plecaţi în concediu şi rămâneţi acasă pe perioada verii, asta nu înseamnă că nu pot apărea accidente. Aveţi grijă ca cei mici să poarte tot timpul echipamentul de protecţie atunci când merg cu bicicleta, trotineta sau skateboard-ul. Aveţi grijă când tundeţi gazonul, lamele maşinii de tuns iarba sunt extrem de periculoase. Nu uitaţi de cremele de protecţie solară şi de ochelarii de soare pentru a vă asigura că pielea şi ochii copiilor voştri sunt protejate corespunzător.
Şi dacă staţi acasă este de preferat să nu vă obişnuiţi copiii în faţa televizorului sau computerului. Implicaţi-i în cât mai multe activităţi.