5. Multe lichide
Cand se recomanda: de la 6 luni in sus
Cum ajuta:
Consumul de lichide previne deshidratarea si faciliteaza eliminarea secretiilor nazale.
Ai nevoie de:
Apa, lapte, sucuri proaspete din fructe si legume sau orice altceva i-ar putea placea copilului tau.
Ce sa faci:
Cea mai buna este tot apa, asa ca mentine-ti puiul hidratat dandu-i sa bea apa din plin. Totusi, daca face mofturi, ii poti face un smoothie sanatos din fructele lui preferate sau suc proaspat stors.
Precautii:
Daca bebelusul e mai mic de 6 luni, nu ii da apa decat daca asa ti-a spus medicul pediatru. Altfel, e mai bine sa te rezumi la lapte (matern sau praf). Micutii de pana la 6 luni nu au nevoie de apa, ba chiar le-ar putea dauna.
Te mai poate interesa si: 14 modalitati de a evita gripa
6. Supa de pui si ceaiuri calde
Cand se recomanda: de la 6 luni in sus
Cum ajuta:
Lichidele calde au un efect calmant si alina congestia. De altfel, studiile au aratat ca supa de pui poate ameliora simptomele de raceala, precum durerile musculare, frisoanele, obosela, nasul infundat si febra.
Ai nevoie de:
Supa, ceai, suc de mere, apa sau alte lichide pe care puiul tau le poate bea calde.
Ce sa faci:
Da-i micutului supa calda, nu fierbinte. Daca bebelusul tau are macar 6 luni, poti incerca sa ii dai un ceai slab de musetel, de asemenea caldut.
Precautii:
In afara de musetel, mai poti folosi si alte plante din care sa faci ceai, insa verifica mai intai daca sunt sigure pentru copii. Cel mai bine este sa intrebi medicul sau farmacistul inainte de a cumpara altfel de ceaiuri. Bineinteles, daca puiul tau nu a implinit inca 6 luni, evita sa ii dai apa.
7. Un prosop sau o pernuta sub cap
Cand se recomanda: de la 1 an in sus
Cum ajuta:
Daca ii ridici putin capul copilului, oferindu-i sustinere cu ajutorul unei pernute sau unui prosop rulat sub ceafa, va putea respira mai usor in timp ce doarme.
Ai nevoie de:
Un prosop moale sau o pernuta subtire.
Ce sa faci:
Pune un prosop rulat sau o pernuta subtire sub capul bebelusului. O alta optiune este sa-ti lasi micutul sa doarma in scaunul auto pentru copii, pentru ca si acesta e conceput astfel incat sa ii tina capul usor ridicat.
8. Miere de albine
Cand se recomanda: de la 1 an in sus
Cum ajuta:
Mierea lubrifiaza delicat gatul inflamat, calmand tusea si durerile. In multe cazuri, este chiar mai eficienta decat siropurile antitusive.
Ai nevoie de:
Miere de albine de calitate. Pentru ca mierea sa intareste putin cand e lasata la temperatura camerei, poti incalzi borcanul cu miere daca il lasi intr-un vas cu apa fierbinte in jur de 5-10 minute.
Ce sa faci:
Da-i micutului tau ½ lingurita de miere (maximum o lingurita intreaga). O poti dizolva in apa calda, in care sa adaugi un strop de lamaie, ca sa beneficieze si de vitamina C. Pentru ca mierea contine zahar natural, e important ca puiul tau sa se spele pe dinti dupa, pentru a evita aparitia cariilor (mai ales daca ia miere inainte de culcare).
Precautii:
Mierea de albine este contraindicata copiilor mai mici de un anisor. Daca e administrata inainte de implinirea acestei varste, poate cauza botulism infantil, o boala rara si potential fatala.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?