. Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag insa atentia ca medicamentele pentru gripa si raceala pe care le cumparam la liber, fara reteta, nu sunt indicate copiilor sub 2 ani. Nu doar ca e posibil sa nu dea rezultate, dar aceste pastile si siropuri ar putea chiar dauna micutilor.
Din fericire, te poti baza oricand pe cateva remedii casnice, pe care sa le aplici inca de la primele simptome. In general, gripa si raceala dureaza in jur de 10 zile. Chiar daca sugestiile pe care ti le prezentam mai jos nu pot scurta durata bolii, iti vor ajuta puiul sa se simta mai bine si sa treaca mai usor peste disconfortul provocat de un nas infundat sau de durerile in gat. Asadar, sa incepem!
1. Odihna din belsug
Cui se recomanda: copiilor de toate varstele
Cum ajuta:
Organismul are nevoie de energie ca sa lupte cu o infectie virala, asa ca gripa sau raceala pot epuiza repede un copil (si chiar si un adult). Cat timp puiul tau doarme, corpul lui se vindeca, asa ca un somnic bun e exact ce are nevoie cand e bolnavior.
Ai nevoie de:
Un loc confortabil in care micutul sa se poata odihni. De asemenea, nu strica sa ii umpli camera de jucarii si carti, ca juniorul sa aiba cu ce isi ocupa timpul pana se face bine.
Ce sa faci:
Acum e momentul sa il lasi sa se uite in voie la desenele animate pe care le iubeste. Sau ii poti cumpara un set nou de creioane si niste carti de colorat, cu care sa se delecteze cat sta in pat. Chiar si un puzzle ar fi bun, mai ales daca e de dimensiuni reduse, ca sa il poata intinde langa patura.
Bineinteles, nu e obligatoriu ca micutul sa stea doar in pat. Cateodata, o schimbare de aer face bine. Daca e suficient de cald (si stai la casa), ii poti amenaja un spatiu comod pe terasa. Chiar si inauntru poti fi creativa: ii poti face un fort din perne, ca sa stea langa tine, sau ii poti ridica un cort in living.
Citeste si: Ceaiuri pentru raceala si gripa! Prepara-le ca sa tii bolile departe
2. Inhalatii cu abur
Cui se recomanda: copiilor de toate varstele
Cum ajuta:
Aerul umed elibereaza mucusul din caile nazale, desfundand nasucul micutului si ajutandu-l sa respire mai bine. Iar daca ii faci o baita calda, va avea in plus un efect de ralaxare.
Ai nevoie de:
Un umidificator de aer. Sau poti sa dai drumul la apa calda in baie si sa o lasi sa curga, inchizand bine geamul ca sa se faca abur inauntru. Daca folosesti un umidificator, ai grija sa il cureti temeinic si destul de des, urmand instructiunile de pe cutie. Altfel poate acumula mucegai, care este dispersat apoi in aer si ii va dauna micutului tau.
Ce sa faci:
Instaleaza un umidificator in camera copilului si porneste-l cat puiul tau doarme sau se joaca pe pat. De asemenea, ii poti face micutului cate o baita calda, in camera plina de abur. Daca e mai marisor, il poti lasa se sa joace in apa cat pofteste, bineinteles sub suprevegherea ta atenta.
Pentru copiii de peste 2 ani, se recomanda sa pui cateva picaturi de mentol in apa de baie (sau in umidificator), ca sa amelioreze congestia nazala. Nu e nevoie insa ca micutul sa stea neaparat in cada ca sa faca inhalatii cu abur. Pur si simplu da drumul la apa calda, inchide bine geamul si usa, si stai in baie cu cel mic in jur de 15 minute (ia niste carti sau jucarii cu tine, ca sa aveti o ocupatie).
3. Picaturi si pompita nazala
Cui se recomanda: copiilor de toate varstele
Cum ajuta:
Picaturile saline si pompita nazala se folosesc la desfundarea nasului cand copilul e prea mic ca sa isi sufle singur nasucul. Pentru bebelusi se mai recomanda un aspirator nazal, pe care il poti folosi cu 15 minute inainte de alaptare, ca puiul tau sa poata respira bine si sa se poata hrani fara sa-l deranjeze nasul infundat.
Ai nevoie de:
– o pompita sau un aspirator nazal;
– solutie salina, pe care o poti prepara singura sau o poti cumpara de la farmacie. Tot acolo vei gasi si spray-uri cu solutie nazala, indicate copiilor de peste 2 ani.
Ca sa prepari acasa solutia salina, nu trebuie decat sa dizolvi ½ lingurita de sare in 200 ml de apa calda. Nu folosi aceeasi solutie mai multe zile, ci fa o rezerva proaspata in fiecare zi, pe care sa o arunci dupa 24 de ore, pentru ca altfel se pot dezvolta bacterii in ea. De asemenea, pastreaza solutia intr-un borcan din sticla, cu capac bine inchis.
Ce sa faci:
– Daca folosesti picaturi: Inclina capul micutului pe spate si sustine-l punandu-i un prosop rulat sub ceafa. Toarna cate 2-3 picaturi de solutie salina in fiecare nara, apoi incearca sa-i tii capul nemiscat in jur de 30 de secunde.
– Daca folosesti aspiratorul nazal: Pune mai intai solutie salina in aspiratorul nazal, apoi strange de capatul pompitei si introdu-i usor varful in nara copilului. In timp ce faci asta, e bine sa apesi cu degetul pe cealalta nara, ca sa o tii inchisa. Dupa aceea, elibereaza capatul pompitei, pentru a colecta mucusul si solutia salina. Scoate aspiratorul din nasucul micutului si goleste-i continutul intr-un servetel, apoi ia-o de la capat cu cealalta nara.
Poti repeta procedura daca e necesar. Totusi, ai grija sa nu faci asta de prea multe ori pe zi, pentru ca ii poate irita mucoasa nazala. De 2-3 ori e suficient. De asemenea, nu folosi picaturile saline mai mult de 4 zile in sir, deoarece ii vor usca nasucul, inrautatind lucrurile.
Alte trucuri:
– Bineinteles, ii poti desfunda nasucul doar cu aspiratorul nazal, fara sa mai pui inauntru si solutie salina. Incepe tot prin stoarcerea pompitei, ca sa scoti aerul din ea, apoi introdu-o in nasul micutului si ia degetul de pe pompita, ca sa se adune mucus si aer in aspirator.
– Daca puiul tau nu agreeaza aspiratorul nazal, atunci foloseste doar picaturile saline, iar la final sterge-i usor narile cu un tampon de vata (ai grija sa nu ii ramana vata prinsa in nasuc).
Precautii:
Nu-i administra bebelusului spray-uri decongestionante. Ele nu sunt recomandate nici pentru copiii mai mari. Pe langa faptul ca nu sunt eficiente, pot cauza dependenta, prelungind congestia nazala la nesfarsit.
Nu rata nici: 7 mituri despre gripa si raceala. Afla adevarul din spatele lor!
4. Frectii cu ulei medicinal
Cand se recomanda: de la 3 luni in sus
Cum ajuta:
Frectiile cu ulei medicinal ii vor asigura bebelusului un somn linistit pe timpul noptii. Pentru copiii mai mari, poti incerca frectii cu ulei de camfor, eucalipt sau cu mentol. Desi studiile recente sugereaza ca aceste ingrediente nu influenteaza prea mult congestia nazala, ele ii fac pe micuti sa simta mai bine si le dau senzatia ca pot respira mai usor, racorindu-le caile nazale.
Ai nevoie de:
– Un unguent sau un ulei medicinal special conceput pentru bebelusii de peste 3 luni, pe care il poti gasi la farmacie. Astfel de produse contin petrolatum si eucalipt, ocolind ingrediente precum camforul si mentolul, care sunt contraindicate copiilor sub 2 ani.
– Mai poti folosi un balsam medicinal, care nu are deloc petrolatum sau parabeni. Aceste balsamuri se fac cu aloe, plante medicinale, uleiuri esentiale si ceara de albine.
Ce sa faci:
Maseaza uleiul/balasmul pe pieptul micutului, pe gat si pe spate.
Precautii:
Nu aplica produsul pe pielea sensibila sau daca puiul tau are zgarieturi, pentru ca il va irita. De asemenea, nu-i masa fruntea sau tamplele – e bine sa eviti complet fata micutului, ca uleiul sa nu ii intre cumva in ochi sau in gurita.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie