Medicamentele pentru copii sunt de multe ori accesibile chiar si fara reteta, desi marea majoritate poate conduce la o multitudine de reactii adverse fiind si contraindicate anumitor categorii de varsta. Haideti sa aflam impreuna care sunt cele mai importante medicamente pentru copii pe care nu trebuie sa le folositi fara acordul expres al medicului.
1. Interzis pentru copii – medicamentele pentru adulti
Multi parinti considera oportuna administrarea la copii de medicamente pe care le intrebuinteaza constant, eventual in doze fractionate. Comoditatea, conceptia potrivit careia „nu pot dauna” sunt total eronate. Medicamentele pentru adulti beneficiaza in primul rand de o forma de prezentare diferita (de obicei comprimate total neindicate pentru copiii sub 6 ani din cauza pericolului de inecare), ceea ce le face greu de administrat si, mai ales, de o concentratie mult mai mare. Companiile farmaceutice fabrica medicamentele tinand cont de greutatea exprimata in kilograme a pacientilor si cum, in mod evident, copiii dispun de un numar de kilograme mult sub cel al unui adult, pot suferi o serie de probleme ce necesita spitalizare (in unele cazuri putand fi afectate organele interne). Trebuie sa retinem insa ca exista o multime de medicamente, printre care chiar banalele spray-uri nazale care prevad varsta minima de 2 ani, iar siropurile atat de des folosite pentru raceala (Panadol si Nurofen) dispun de o dozare pe varsta, cel din urma chiar de 2 variante de prezentare: +3 luni si +6 ani, dispunand astfel de concentratii diferite (este bine sa cereti sfatul medicului pentru dozajul potrivit deoarece unii copii nu se incadreaza in greutatea luata in considerare de fabricanti, fiind fie mai mica, fie mai mare decat media).
2. Interzis pentru copii – medicamente expirate
Desi conceptia general valabila este ca in cel mai rau caz pot sa nu aiba niciun efect si profesorul doctor Dumitru Lupuleasa, decanul Facultatii de Farmacie din Bucuresti si presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania consimte: „Atata vreme cat nu este vorba de un antibiotic sau de un tratament pentru boli grave, medicamentele pot fi administrate pe o perioada de pana la sase luni din momentul expirarii”, este important sa respectam termenul de expirare inscriptionat pe ambalaj, in special in cazul siropurilor si picaturilor, in cazul carora acesta se calculeaza chiar de la data deschiderii si, de obicei, se incadreaza intr-o luna. In mod concret, studiile demonstreaza ca pot aparea eruptii cutanate, in special in cazul celor cu teren alergic si chiar efecte toxice ce pot afecta rinichii.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua