Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Ce rugaciuni puternice sa spui azi!
Pe 24 iunie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. In popor, aceasta sarbatoare mai este numita si Dragaica sau Sanzienele. Mai multe despre traditiile si obiceiurile acestei zile citeste aici.
Nasterea Sf. Ioan Botezatorul si nasterea Maicii Domnului sunt cele doua exceptii pe care Biserica le face in ceea ce priveste sarbatorile sfintilor. In cazul celorlalti sfinti, sarbatoarea este marcata in ziua trecerii la cele sfinte. Data de 24 iunie nu a fost fixata intr-un mod intamplator ca zi a nasterii Sfantului Ioan Botezatorul. Potrivit Sfintei Scripturi, zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul a avut loc dupa ce Zaharia, tatal sau, a tamaiat in sfantul altar-loc in care numai arhiereul intra o singura data pe an, in luna a saptea, ziua a 10 a (cf. Levitic 16, 29). Aceasta luna din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie si alta din octombrie. Avand in vedere cele descoperite in Sfanta Scriptura, Sfintii Parinti au randuit ca ziua zamislirii Sfantului Ioan sa fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie ca zi de nastere.
Cea mai puternica rugaciune catre Sfantul Ioan Botezatorul
Sfinte Ioane, Sfinte Botezatorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, inca inainte de a te naste, sa-i pregatesti pe oameni pentru venirea Fiului Sau, iar multimile atrase de faima sfinteniei tale si de puterea Duhului Sfant, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocaintei in semn de convertire la Dumnezeu.
Tatal ceresc ti-a destainuit pe Fiul Sau, cand a voit sa fie botezat de tine si tu l-ai facut cunoscut ucenicilor tai, zicand: „Iata Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii!”
Aceasta chemare atat de mare, pe care Insusi Mantuitorul nostru a recunoscut-o, cand a spus ca nu s-a nascut un om mai mare decat tine, nu te-a facut mandru, ci ti-a dat cea mai adanca smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic sa-I dezleg cureaua incaltamintei.
Si El trebuie sa creasca, iar eu sa ma micsorez!” Tu ai voit sa-ti jertfesti viata pentru a apara sfintenia casatoriei, infruntandu-l pe regele Irod, care traia nelegitim cu sotia fratelui sau. Te rugam mijloceste-ne la Dumnezeu o sincera convertire si o iubire puternica fata de El, ca sa-L urmam tot timpul vietii noastre, iar la sfarsit sa-L preamarim pentru toata vesnicia.
Amin!
Rugaciune catre Sfantul Ioan Botezatorul, alcatuita de PS Macarie
Sfinte Prorocule Ioan, Inaintemergatorule si Botezatorule al lui Hristos, neputincioasa este mintea noastra in a-ti aduce laude dupa cuviinta. Ci destul iti este tie lauda Mantuitorului Hristos, langa al Carui Tron mijlocesti impreuna cu Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, iti multumim si cu umilinta te rugam: tinde mana cea ingereasca si risipeste norul gandurilor rele care ne coplesesc pe noi. Adu pace in inimile, casele si obstile noastre. Impaca-ne cu Dumnezeu si cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne indeamna si cu boldul pocaintei trezeste inimile noastre ca sa pricepem pretul mantuirii noastre.
Invatatorule al pocaintei, da-ne darul strapungerii inimii si lacrimi prin care sa ne curatim de pacate si sufletele noastre mai albe ca zapada sa le albim. De faradelegi si de cei puternici ai pamantului, care strica randuiala lui Dumnezeu, scapa-ne, prin rugaciunile tale. Sfinte Ioan Inaintemergatorule, tu, despre care Scriptura spune: „Inainte de a te fi zamislit in pantece, te-am cunoscut si, inainte de a iesi din pantece, te-am sfintit si te-am randuit proroc pentru popoare”, fii cu noi si ne lumineaza calea in acest veac intunecat si vrajmas cerului, ca, prin rugaciunile tale fiind paziti, inaintea lui Hristos, la Judecata, sa dobandim partea cea de-a dreapta, impreuna cu toti casnicii Sai.
Amin!
Te mai poate interesa si: Rugaciunea Sporirea mintii. Ce sa spuna parintii pentru luminarea mintii copiilor
Sursa: doxologia.ro