Povesti de Craciun pentru copii: De ce plange Mos Craciun
Cu cateva zile inainte de Craciun, am avut un musafir neobisnuit calcandu-mi pragul casei. Iata cum s-a intamplat. Tocmai imi terminasem treburile gospodaresti specifice pregatirilor de Craciun si ma pregateam sa ma duc la culcare, cand am auzit un zgomot venind din fata casei. Am deschis usa holului si, spre uriasa mea surprindere, era Mos Craciun in persoana; se vedea in spatele unui brad frumos. Si-a pus degetul la gura, semn sa nu strig.
„Ce faci aici??”, ma pregateam sa il intreb.
Cuvintele mi s-au oprit in gat cand am vazut ca avea lacrimi in ochi. Alura vesela cu care suntem obisnuiti sa il vedem pe Mos Craciun disparuse.
Apoi el mi-a spus simplu si convingator: “Invata-i pe copii!”.
Eram contrariata. Ce vroia sa spuna cu aceste cuvinte?? El mi-a anticipat intrebarea si, cu o miscare rapida, a scos un sac mic de jucarii din spatele bradului adus de el.
In timp ce eu stateam acolo complet uluita, Mos Craciun mi-a repetat: “Invata-i pe copii! Invata-i, invatati-i adevarata semnificatie a Craciunului, cea veche care acum s-a uitat cu desavarsire! Prea putini copii din ziua de azi stiu cu adevarat ce inseamna Craciunul…”.
Mos Craciun s-a intins spre sacul sau si a scos de acolo o coroana verde de brad proaspat.
“Invatati-i pe copii ca verdele proaspat al bradului de Craciun ramane asa, verde, tot anul, simbolizand speranta omenirii ce nu piere niciodata. Toate acele bradului sunt indreptate spre exterior, adica spre Cer, semn al simbolului ca gandurile omului se indreapta toate, cu speranta, spre divinitate.”
A scos apoi din sacul sau o stea stralucitoare pe care a pus-o in varful bradului adus de el. “Invatati-i pe copii ca steaua se pune in varf de brad ca simbol al promisiunilor pe care noi, oamenii, le-am facut – catre noi insine soi catre semenii nostri – si pe care ni le reamintim privind steaua de Craciun, exact asa cum Dumnezeu a promis sa salveze lumea iar steaua e simbol ca El s-a tinut de cuvant.”
Apoi a scos din sac o lumanare frumoasa de Craciun, din cele cu care suntem obisnuiti sa ornam frumos casa in seara de Ajun. “Invatati-i pe copii ca lumanarile simbolizeaza faptul ca Iisus a luminat lumea prin nasterea Sa pe acest pamant si cand vedem o flacara arzand de Craciun sa ne reamintim ca este un simbol al luminii prin care El ne arata drumul prin intuneric.”
Inca o data s-a aplecat in sacul lui si a scos o globuri rosii.
“Invatati-i pe copii ca globurile rosii care orneaza bradul simbolizeaza natura eterna a iubirii. Adevarata iubire supravietuieste mereu. Iubirea este ca un glob de afectiune, iar ea straluceste de Craciun precum globurile in bradul frumos impodobit.”.
Apoi Mosul a scos din sac un ornament decorativ cu el insusi. “Invatati-i pe copii ca Mos Craciun simbolizeaza generozitatea si binele pe care il simtim pe durata lunii decembrie atunci cand daruim si suntem buni cu oamenii.”
A scos apoi o frunza din planta sfanta a Craciunului. “Invatati-i pe copii ca planta aceasta sfanta semnifica nemurirea. Ea reprezinta coroana de spini purtata de Iisus iar bobitele rosii ale plantei reprezinta picaturi de sange varsate de El.”
Apoi, a scos din sac un cadou impachetat frumos si a spus:
“Invatati-i pe copii ca Dumnezeu a iubit asa de mult oamenii si lumea incat ne-a daruit pe singurul sau Fiu exact in ziua de Craciun, atunci cand s-a nascut Iisus. Sa ii multumim in fiecare an, de Craciun, lui Dumnezeu pentru acest dar nepretuit. Invatati-i pe copii ca magii cei intelepti s-au inchinat in fata pruncului sfant si i-au daruit aur si mir. Si noi trebuie sa facem cadouri in acelasi spirit ca magii intelepti”.
Cand a scos din sacul sau un ingeras simbol de agatat in brad, a completat, oftand “Invatati-i pe copii ca ingerii au fost cei care au vestit cu trompetele lor vestea glorioasa a nasterii Mantuitorului.”
Deodata am auzit un sunet cristalin si curat facut de un clopotel iar Mos Craciun a scos din sacul sau ultimul simbol si anume clopotelul auriu. “Invatati-i pe copii ca, precum oaia ratacita care a fost gasita cu ajutorul sunetului de clopotel, la fel acest sunet ii va reuni pe oameni in jurul sau. Clopotelul simbolizeaza indrumarea, ghidarea si reintoarcerea acasa, la matca, la suflet.”
Mos Craciun s-a uitat la bradul impodobit si chipul i s-a mai luminat.
S-a uitat spre mine si i-am intrezarit din nou sclipirea traditionala in ochi. El spuse: “Tine minte si transmite tuturor parintilor sa ii inveti pe copiii lor adevarata semnificatie a sarbatorii Craciunului si sa nu mai fiu eu pus mereu in centrul atentiei, pentru ca eu am fost creat ca un simbol de a reaminti oamenilor an de an prin tot ce aduce atmosfera acestei luni sa il purtam in inima, in gand, in vorbe si in fapte pe Cel de la care totul a inceput candva.
Luati-va putin timp departe de agitatia sezonului ca sa ii multumiti pentru toate binecuvantarile pe care vi le-a daruit. Unii dintre voi sunt norocosi ca pot sarbatori inca un Craciun frumos alaturi de familie si prieteni, in timp ce alti oameni care s-au bucurat anul trecut de Craciun nu au reusit sa ajunga si la acesta. Fiti recunoscatori, multumiti si numarati-va motivele de bucurie din viata voastra in seara sfanta de Craciun. Daruiti si nu va mai enervati pentru toate motivele care va solicita in aceste zile. Bucurati-va ca aveti pentru cine pregati, alerga, imparti.”
In timp ce Mosul vorbea cu o voce blanda si soptita, eu ma uitam la bradul impodobit si la lumanare, iar cand am intors capul sa il mai vad o data… disparuse…
Multumesc, Mos Craciun… Nu voi uita niciodata si iti promit ca ii voi invata pe copii.
Citeste si Poveşti de Crăciun pentru copii: Cadoul de Crăciun
Citeste continuarea: 1 2 3 4 5
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025