Povești cu tâlc. 13 lecții uimitoare care îți vor deschide mintea și inima - Pagina 4 din 4 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Povești cu tâlc. 13 lecții uimitoare care îți vor deschide mintea și inima

Povești cu tâlc
Credit foto: Depositphotos.com

Vacile și tigrul

Patru vaci locuiau într-o pădure de lângă o pajiște. Ele erau bune prietene, pășunau împreună și erau mereu împreună. Din această cauză nici tigrii, nici leii nu au putut să le omoare și să le mănânce.

Dar, într-o zi, vacile s-au certat și fiecare s-a dus să pască într-o altă direcție. Un tigru și un leu au văzut acest lucru și au decis că este o ocazie perfectă pentru a ucide vacile. Și exact așa s-a și întâmplat.

Morala: Împreună suntem mai puternici. Unitatea înseamnă forță.

Leul îndrăgostit (Fabulele lui Esop)

Într-o bună zi, un leu s-a îndrăgostit de o frumoasă fată şi , după cuviinţă , a cerut-o de soţie de la părinţii ei. Mama şi tatăl fetei nu ştiau ce să spună. Nu le convenea să îşi dea fiica leului , dar nici nu doreau să stârnească mânia regelui animalelor.

În cele din urmă tatăl a zis : „Suntem foarte onoraţi de propunerea maiestăţii voastre , dar fiica nostra este o fiinţă delicată şi ne este teamă că , purtat de înflăcărarea dragostei voastre , aţi putea să o răniţi. Mi-aş putea permite să îi sugerez maiestăţii voastre să îşi scoată ghearele şi colţii şi , în acest caz , am putea să ne răzgândim asupra cererii voastre.”

Leul era atât de îndrăgostit încât şi-a smuls colţii din fălci şi ghearele din labe. Atunci , însă, când s-a reîntors la părinţii fetei , aceştia , văzându-l fără puterea de a le mai face rău, i-au râs în nas şi l-au batjocorit.

Morala: Dragostea poate îmblânzi până şi cea mai sălbatică fiară.

Broasca țestoasă și pasărea

O țestoasă se odihnea sub un copac în care o pasăre își construise cuibul. Țestoasa i-a spus batjocoritor păsării: „Ce locuință sărăcăcioasă ai! Este făcută din crengi rupte, nu are acoperiș, și arată neterminată. Iar partea cea mai rea este că trebuie să o construieșți singură. Cred că locuința mea, care este cochilia mea, este mult mai bună decât cuibul tău’.

„Da, este făcută din crengi rupte și arată dezordonat, dar am construit-o eu și îmi place’, a spus pasărea.

„Totuși, cred că ești geloasă pe cochilia mea’, a spus țestoasa.

„Dimpotrivă’, răspunse pasărea. „Casa mea are spațiu pentru familia și prietenii mei; cochilia ta nu poate găzdui pe nimeni alcineva în afară de tine. Poate că ai o locuință mai bună, dar eu am un cămin mai bun’, a spus pasărea fericită.

Morala: Mai bine o colibă aglomerată, decât un conac singuratic.

Leul, vulpea și măgarul (Fabulele lui Esop)

Leul, vulpea și măgarul se înțeleseseră să meargă împreună la vânătoare. După ce au prins o mare pradă, la întoarcerea din pădure, leul i-a cerut măgarului să împartă vânatul în câte o porție potrivită fiecăruia din cei trei parteneri.

Măgarul a împărțit cu grijă prada în trei părți egale și le-a cerut, cu modestie, celorlalți doi să își aleagă porția dorită. Mânios, leul s-a repezit asupra măgarului și l-a mâncat într-o clipită. Apoi i-a spus vulpii să împartă ea vânatul între ei doi.

Vulpea a așezat cea mai mare parte a prăzii într-o grămadă uriașă și și-a oprit pentru ea doar o îmbucătură. Mulțumit, leul i-a zis: „Cine te-a învățat, draga mea, minunata artă a împărțirii?’ Vulpea i-a răspuns: „Am învățat de la măgar, din soarta lui nefericită’.

Morala: Fericit este omul care învață din necazurile altora.

foto: Depositphotos.com

Citeste continuarea: 1 2 3 4

Data articol: 23/11/2023